2017. április 26. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2017. április 24. 13:38

Túl vagyunk a fagyveszélyes időszakon

A következő napokban erőteljes felmelegedés, a hét második felében többfelé kiadós csapadék várható. A hét végére valószínű újabb 2-3 napos lehűlés, helyenként ismét előfordulhatnak majd gyenge fagyok, de egyelőre úgy tűnik, hogy a már mögöttünk lévő időszak sokkal veszélyesebb volt.

OMSZ: 2017. április 20. 10:42

Áprilisi tél

Az elmúlt napok időjárásának talán egyetlen pozitívuma, hogy jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ugyanakkor az időjárás minden egyéb tekintetben a lehető legkedvezőtlenebbül alakult a mezőgazdaságra, és a hétköznapi életre nézve egyaránt. A hét végére számíthatunk enyhülésre, addig azonban a péntek hajnalra várható fagyok jelentős károkat okozhatnak a zsenge hajtásokban és virágokban.

OMSZ: 2017. április 17. 21:27

Várják a növények a csapadékot, de nem így

Az elmúlt napokban hullott kevés eső nem enyhítette számottevően a csapadékhiányt. A hét első felében egy erőteljes ciklon határozza meg időjárásunkat igen hideg időt okozva országszerte jelentős mennyiségű csapadékkal, erős, többfelé viharos széllel. A hideg eső, havas eső, főként a magasabban fekvő tájakon, de átmenetileg az Alföldön is többfelé hulló hó azonban nem segíti, inkább visszaveti a növények fejlődését.

OMSZ: 2017. április 13. 15:00

Hűvös Húsvét

Változékony, az átlagosnál hűvösebb marad az időjárásunk. Bár csak szórványosan várható csapadék, de szinte mindenhol előfordul majd a következő napokban kisebb eső, vagy zápor. A hőmérséklet az ilyenkor megszokotthoz képest alacsonyabb marad.

OMSZ: 2017. április 10. 14:43

Változékony idő kevés csapadékkal

Folytatódik a változékony, a kora nyárias március végéhez képest hűvös időjárás. A héten több alkalommal, kedden, csütörtökön és előreláthatóan vasárnap is hidegfrontok vonulnak át a Kárpát-medence fölött, melyekből az országban többfelé várható nem nagy mennyiségű csapadék, jelentősebb esővel a vasárnapi front kecsegtet, de ennek mennyisége egyelőre bizonytalan.

OMSZ: 2017. április 6. 15:34

Jól jött az eső, de még több kellene

Az előttünk álló napok időjárásának lényegét kiemelve azt mondhatjuk, hogy a hűvös, helyenként még csapadékos idő pénteken is folytatódik, aztán melegedés kezdődik és újabb csapadék majd kedden érkezhet. Pénteken és szombaton hajnalban néhol talajmenti fagy is előfordulhat.

OMSZ: 2017. április 3. 12:23

A héten megérkezik a várva várt csapadék

Az elmúlt két hét napos, száraz, kora nyáriasan meleg időjárása után ezen a héten változékonyabbra fordul az idő, és a sokak által várt eső is megérkezik. A hét első felében zivatarok is kialakulhatnak. Fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, ebben a mélypont csütörtökön és pénteken várható, és a hét második felében talajmenti fagyok is lehetnek.

OMSZ: 2017. március 27. 18:00

Napos, száraz idő segíti a tavaszi munkálatokat

Az elmúlt hét napsütésben gazdag, többnyire csapadékmentes, az átlagosnál a vasárnapi lehűlés ellenére is több fokkal melegebb időjárása folytatódik az előttünk álló héten is. Jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, melynek peremén a hét közepén súrolja majd egy-egy gyenge front térségünket.

OMSZ: 2017. március 23. 10:31

Változékony, tavaszias idő

Benedek napjára megérkezett a régen várt, talán meglepően is enyhe tavaszias idő. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban eleinte még folytatódik a már szinte májust idéző enyhe időjárás, majd a hét végére visszaesik a hőmérséklet, és változékonyabbra fordul az idő, de jelentős csapadék nem várható.

OMSZ: 2017. március 20. 15:17

Intenzív melegedés gyorsítja a növények fejlődését

A hétvégén egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hatására sokfelé esett az eső az országban. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban Északnyugat-, majd Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok előterében egyre melegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe, így a héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb, többnyire száraz, de a hét közepén főként északon kisebb esőkkel tarkított időre van kilátás. Így a hétvégi kényszerpihenő után folytatni lehet a tavaszi munkálatokat.

Cikkek száma: