2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. május 15. 14:32

Újabb esők öntöznek

Az időjárásunkat múlt csütörtök óta meghatározó mediterrán ciklonok bőséges csapadékot hoztak térségünkbe, és az esős időnek még nincs vége. Az Alföldön kiszáradt felső talajréteg most alaposan megázik, a frissen kisorolt kukorica és napraforgó állományoknak már csak melegre lenne szükségük az optimális fejlődéshez. A csapadékos idő a hét közepéig tart, péntektől már jelentősen csökken a csapadékhajlam, és tartósan, országszerte 20 fok fölé melegszik a levegő, addig azonban az esős tájakon hűvös marad az idő.

A múlt hét közepe óta csapadékosra fordult időjárásunk. Csütörtökön délnyugat felől érte el hazánkat az első mediterrán ciklon, ami aznap a délnyugati országrészbe hozott számottevő, 8-25 mm közötti esőt, majd pénteken kissé északkelet felé tolódott a csapadék súlypontja és az ország északkeleti harmadának kivételével sokfelé hullott újabb 5-25 mm közötti mennyiség. Szombaton este érte el a délnyugati országrészt a következő ciklon, amely az előzőnél is kiadósabb csapadékhullással járt. Hétfő reggelig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében nagy területen esett 15-30 mm, foltokban 40-60 mm. A Tiszántúl északi felét eddig csak kevés eső öntözte, de hétfőn ott is pótlódik a hiány. (1. ábra) A felszín közeli talajréteg, ami az Alföldön a múlt hét közepére már meglehetősen kiszáradt, most alaposan átnedvesedik, sárossá válik (2. ábra), és a nedvességből jut a középső rétegbe is (3. ábra).  
A hőmérséklet a múlt héten 3-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál (4. ábra). Már a hét első napjaiban is hűvös volt, péntektől pedig a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-21 fokot mérhettünk.     

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búzán már ott van a zászlóslevél, egyre többfelé kezd kalászosodni (5. ábra), az árpa pedig már kalászos (6. ábra). A repce táblák még szépen sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény (7. ábra). Kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, a hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor az utóbbi hetek tartós levélnedvessége miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak.
A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a kukorica és a napraforgó zöme már kikelt (8., 9. ábra). Május első dekádjában az Alföldön csapadékhiány gátolta az optimális fejlődést, azóta pedig a meleg hiányzik a kis növényeknek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink az április végére, május elejére vonatkozó állapotot mutatják. Az évszaknak megfelelően ebben az időszakban is a zöld tömeg növekedése volt a jellemző, de a növekedés üteme az előző időszakhoz képest csökkent. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál azonban így is országszerte magasabb az index értéke, kivéve a középhegységeink erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt lemaradásban van a vegetáció.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 120 és 170 foknap között alakul, a múlt héten ismét lelassult az emelkedése. Az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak. Ez 20-60 foknappal elmarad a tavalyi értékektől. A sokéves átlaghoz képest pedig már 40-80 foknapos az elmaradás, ami azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai szűk egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tél folyamán egyedül ekkor sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál, és március első két dekádjában is csak a déli országrészben hullott az átlagosnál több csapadék. Március utolsó harmadában kiterjedt esők érkeztek, az ország nagyobb részén átnedvesedett az ekkorra már kiszáradó fölső talajréteg. Kivétel ez alól az északnyugati országrész, ott csak áprilisban kezdődött ez a folyamat, de az április közepi nagy mennyiségű csapadék ott is feltöltötte a talajt. A hónap utolsó dekádjában azonban főként az Alföldön már száradni kezdett a talaj. Május első dekádjában főleg keleten kevés csapadék hullott, a talaj tovább veszített a nedvességtartalmából, majd a hónap közepén mediterrán ciklonok sorozata hozott bőséges csapadékot. Az összegzett csapadék az ország túlnyomó részén a tenyészidőszak kezdete óta az optimális mennyiség fölött vagy a körül alakul.
A szokásosnál enyhébb őszi és téli idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket. Az átlagosnál enyhébb tél és kora tavasz miatt a kultúrák a szokásosnál hamarabb fejlődésnek indultak, viszont áprilisban gyakran volt az optimálisnál hidegebb időjárás.
Kukoricára vonatkozó agrogramot Békéscsaba térségére vonatkozóan mutatunk be (11. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talajok hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti elsősorban az Alföldön meglehetősen kiszárad. A hónap közepén érkező bőséges csapadék azonban pótolja nedvességet. A hőmérséklet áprilisban gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, és május első fele is hűvösebben alakult az optimálisnál, így jelenleg a meleg hiánya gátolja a kis növények ideális fejlődését.

A következő napokban még sok lesz fölöttünk a felhő, és további csapadék is érkezik. Ma elsősorban a Tiszántúlon és a déli országrészben várható eső, zápor, majd kedden ismét országszerte sokfelé kell csapadékra számítani, a legnagyobb mennyiség a Dunántúl nyugati felén valószínű. Szerdán és csütörtökön is többfelé lesznek még esők, záporok, helyenként zivatarok. A hét első felében, csütörtök estig az ország nagy részén 20-50 mm csapadékra van kilátás. Péntektől csökken a csapadékhajlam, a hét második felében már csak kevés helyen valószínű zápor, zivatar, és a gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. A hőmérséklet kedden még jellemzően 20 fok alatt, nyugaton 15 fok alatt alakul a legmelegebb órákban is, de szerdától kissé melegszik az idő. A Dunántúlon, annak is a nyugati részén lesz hűvösebb, ott 20 fok alatt, míg keleten 20 fok fölött várhatók a maximum értékek, majd a hétvégén országszerte 25 fok köré melegszik a levegő, és ekkortól a hőösszegek is számottevő emelkedésnek indulnak.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. május 15.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. május 14-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. május 14-én (%)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. május 14-én (%)


4. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)


5. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2023. május 11-én (fotó: Kovács Attila)


6. ábra
Őszi árpa Miskolc térségében 2023. május 11-én (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Repce Miskolc térségében 2023. május 11-én (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Frissen kelt kukorica Miskolc térségében 2023. május 11-én (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Frissen kelt napraforgó Miskolc térségében 2023. május 11-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. május 14-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. május 14-ig (részletes magyarázat a szövegben)