2021 őszének időjárása

A forró nyarat követően a 2021-es ősz az átlagosnál kissé hűvösebb volt. Bár a szeptember az áltagosnál melegebb idővel nyitotta az évszakot, a megszokottnál jócskán hűvösebb október és az átlagosnak tekinthető november a negatív anomália felé billentette az évszak középhőmérsékletét. Az ősz során lehullott csapadékmennyiség nagyjából az 1991-2020-as érték kétharmada, de térbeli és időbeli eloszlása sem volt egyenletes.

2021 őszének középhőmérséklete 10,4 °C volt, mely 0,3 °C-kal alacsonyabb, mint az 1991-2020-as sokévi átlag. A magasabban fekvő, hegyvidékéki tájaink bizonyultak az ősz során a hűvösebbnek (háromhavi átlaghőmérséklet 10°C alatt). Az Alföldön és a Dunántúlon már efölötti évszakos átlagok adódtak. Ezen belül még melegebb tájakat délkelet felé haladva találunk (Alsó-Tisza-vidék, Körös-Maros köze). (1. ábra).

1. ábra
A 2021-es ősz középhőmérséklete °C-ban

A 2. ábrán látható, hogy hazánk legnagyobb részén az 1991-2020-as átlagnál alacsonyabb évszakos értékek voltak jellemzőek. Csak néhány kisebb térségben – egy-egy nagyobb város környezetében és a Mátrában – találhatóak 0,5-1,5 °C-kal melegebb területek, mint az 1991-2020-as időszakban.

2. ábra
A 2021-es ősz középhőmérsékletének eltérése a sokévi átlagtól (1991-2020)

A 2021-es ősz országos átlagban 0,3 °C-kal bizonyult hűvösebbnek a megszokottnál (3. ábra). A hónapokat külön-külön tekintve az 1991-2020-as átlagtól leginkább az októberi középhőmérséklet tért el (-1,2 °C). A november is a normál alatt maradt egy kevéssel (-0,3 °C). A szeptember volt az egyetlen hónap, amikor pozitív anomáliát tapasztaltunk (+0,5°C).

3. ábra
Az országos havi és az évszakos középhőmérséklet eltérése a sokévi (1991-2020-as) átlagtól 2021 őszén (interpolált adatok alapján)

A küszöbnapok száma azt mutatja, hogy az ősz átlagosan telt: idén 14 nyári napot (Tmax ≥ 25 °C) jegyeztünk országos átlagban, mely 4 nappal több, mint a sokévi átlag. Hőségnapból (Tmax ≥ 30 °C) és forró napból (Tmax ≥ 35 °C) viszont a normállal megegyező számú fordult elő (1 és 0). 2021 őszén 17 fagyos napot (Tmin ≤ 0 °C) jegyeztünk országos átlagban, mely 4 nappal több, mint a sokéves átlag. Ugyanakkor hideg napból (Tmin ≤ -5 °C) a 2 nap helyett 1 fordult elő országos átlagban; és téli napot (Tmax ≤ 0 °C) nem regisztráltunk, pedig sokévi átlagban 1 ilyen nap szokott esni az őszre.

4. ábra
Az országos őszi középhőmérsékletek 1901 és 2021 között (interpolált adatok alapján)

Az őszi középhőmérséklet idősora 1901 óta a lineáris trendbecslés alapján melegedő tendenciát mutat (4. ábra). Az évszakos középhőmérséklet országos átlagának változása 1901 – 2021 között +1,0 °C. Ennek ellenére az elmúlt 10 évben az idei ősz lett a leghűvösebb.

 

Időszak Sorszám
szeptember 38.
október 91.
november 58.
   
ősz 59.
 
I. táblázat
A 2021-es ősz és az évszak hónapjainak sorszáma az 1901-től számított legmelegebb időszakok sorában

2021 ősze a középmezőnybe, az 59. helyre került a legmelegebb őszök sorában 1901 óta. Az évszak hónapjait tekintve a november hasonlóan átlagos az 58. hellyel. Az átlagosnál melegebb szeptember a 38., míg a szokásosnál jóval hűvösebb október a 91. helyre került az elmúlt 121 év rangsorában. (I. táblázat)

5. ábra
A 2021-es ősz napi középhőmérsékleteinek eltérése a sokévi (1991-2020-as) átlagtól (°C)

A következőkben összefoglaljuk, hogyan változott a középhőmérséklet hazánkban 2021 őszén havonta.

Szeptember

 A hónap elején egy anticiklonnak köszönhetően nyugodt, szinte eseménytelen időjárás uralkodott a Kárpát-medencében. Szeptember 6-án hajnalban a korábbinál szárazabb és hűvösebb légtömegek érkeztek hazánk térségébe. Ennek köszönhetően a túlnyomóan derült időben olyannyira lehűlt a levegő, hogy a Hernád-völgyi Szikszó Vízmű állomásunkon csupán 1,2 °C-ot mértünk a leghidegebb órákban, s ezzel új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született. A csendes, kora őszi időnek megfelelően a napi átlaghőmérséklet a sokévi átlag közelében mozgott ebben az időszakban, majd szeptember 10-től elkezdett emelkedni, a hónap közepén 5-6°C-kal volt magasabb az ekkor szokásosnál. 16-án egy északnyugat felől érkező hullámzó hidegfront hatására hűvösebbre fordult az idő, az átvonuló front mögött a megélénkülő széllel több fokkal hidegebb levegő áramlott fölénk. A következő napokban újabb ciklonok vonultak át hazánk fölött. Az északias áramlás miatt olyan hideg levegő tört be a Kárpát-medencébe, hogy a második dekád végére a napi átlaghőmérséklet 4-5 fokkal a sokéves átlag alatt maradt. Ezt követően fokozatosan megerősödött a nappali felmelegedés, visszatért a nyáriasan meleg idő. A hónap végéig a normál felett maradt az átlaghőmérséklet.

Október

 Október elején jócskán megemelkedtek a napi középhőmérsékletek, így október 3-5. között a megszokottnál 3-4 °C-kal melegebb napokban volt részünk. Október 4-én mértük a legmagasabb napi maximum hőmérsékletet (27,9°C) sárvári állomásunkon, országos átlagban pedig 5-e lett a hónap legmelegebb napja. Október 6-án záporokkal, viharos széllökésekkel érkezett a lehűlés. Ettől kezdve 19-ig a napi átlaghőmérsékletek végig a sokéves átlag alatt maradtak. Az október 12-én érkezett hidegfront hatására október 15-re már közel 5 °C-kal volt hidegebb az ilyenkor szokásosnál. Ezt követően a térségünkben elhelyezkedő anticiklon hatására melegebb napok jöttek, és október 20-án végre a sokéves átlagnál magasabb volt a napi középhőmérséklet. A melegedés csupán átmenetinek bizonyult, október 21-én este egy újabb hidegfront érkezett, melynek következtében jelentősen lehűlt az idő. Október 24-én már ismét közel 5°C-kal volt hidegebb a megszokottnál, országos átlagban 5,4°C-ot mértünk. Ezt követően egy anticiklon épült ki térségünkben, és az időjárás fokozatosan enyhülni kezdett, október 30-án elérte a sokéves átlagot.

November

 November egészére elmondható, hogy egymást érték a frontok térségünkben. Először egy északnyugat felől érkező hullámzó hidegfront érkezett, majd 4-én elérte térségünket egy mediterrán ciklon melegfrontja, melynek köszönhetően a középhőmérséklet meghaladta a 12 °C-ot, és így több mint 4 °C-kal volt melegebb a megszokottnál. A hónap legmagasabb hőmérsékletét is ezen a napon mértük Dombegyházán (24,8 C°). Ezt követően is további frontrendszerek vonultak át a Kárpát-medencén. 15-én a Baltikum fölött elhelyezkedő ciklon hidegfrontja révén szárazabb, hidegebb levegő érkezett, mellyel visszatértek az éjszakai fagyok. Ezután Oroszország felett épült ki egy anticiklon, melynek befolyása alá került térségünk is. November 18-án egy hideg, majd másnap rögtön egy melegfront érkezett, és okozott enyhülést hazánkban. Hosszú idő után a napi középhőmérsékletek végre az átlag fölött alakulhattak. 22-től egy Oroszország felett elhelyezkedő ciklon hidegfrontja okozott markáns lehűlést. November 24-e lett a hónap leghidegebb napja, 0 °C alatti átlaghőmérséklettel. A frontokban gazdag időjárásnak köszönhetően újra enyhülés kezdődött, és 26-án a napi középhőmérséklet már a normálérték fölött alakult. A hónap végéig egymást érték a mediterrán térségből és Nyugat-Európából érkező frontrendszerek. (5. ábra)