2024. május 18. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. február 7. 13:59

Tájékoztató a 2012. február 7-14. között várható időjárásról

Kedden kora délutánig a Dunántúlon bárhol lehet havazás, délután inkább már csak délnyugaton eshet kisebb mennyiségű hó. Estig a lehulló mennyiség lepel és 5 cm között várható, a több a délnyugati megyékben valószínű.

Az északi szél a Dunántúlon, illetve a keleti, északkeleti megyékben megerősödik, az Alpokalján viharos is lehet, így az előbb említett tájakon hófúvásra is kell számítani. A hófúvás különösen érintheti majd Zala és Somogy megyét, illetve északkeleten Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A szél mérséklődésére - és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére - kedd estétől lehet számítani.

Szerda reggelre az Alföldön, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyékben nagy területen csökkenhet -15 fok alá a hőmérséklet, sőt -20 fok alatti érték is valószínű, különösen Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Csütörtökön időjárásunkat egyre inkább a Kelet-európai-síkság fölött elhelyezkedő anticiklon alakítja, illetve egy magassági hidegörvény helyeződik térségünk fölé, helyenként – főként nyugaton és északkeleten - kisebb havazás, hózápor kialakulhat. A hét végén a mediterrán térségben kialakuló ciklon hatására dél felől egyre többfelé várható havazás, délen akár 4-8 cm hóréteg is lehet. Északkeleten azonban számottevő csapadék nem valószínű. A jövő hét elején fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen lehet havazás.

Folyatódik a hideg idő. A hideg levegő, a vastag hótakaró és a gyenge légmozgás miatt a kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, eleinte helyenként -20 fok alá a csökken a hőmérséklet, másutt és később általában -9, -18 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben -5, -10, később -2, -7 fok között várható.  

A hőmérséklet várható minimális és maximális értékei országosan:

Napok

Minimum [°C]

Maximum [°C]

  Kedd

 

 0,  -9  

  Szerda

-13, -23  

-4, -10  

  Csütörtök

-10, -20  

-5, -11  

  Péntek

  -9, -19  

-5, -10  

  Szombat

-13, -19  

-5, -10  

  Vasárnap

 -9, -16  

-3,  -9  

  Hétfő

 -9, -15  

-2,  -7  

  Kedd

 -8, -13  

-2,  -7