2024. május 2. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2012. február 6. 12:00

Tájékoztató a 2012. február 6-13. között várható időjárásról

Hétfő reggel dél, délkelet felől újabb mediterrán ciklon érte el az országot, havazás kezdődött, amely napközben észak, északnyugat felé terjeszkedik. A havazás kedd délelőttől kelet felől egyre nagyobb területen megszűnik, délután már csak délnyugaton, nyugaton valószínű hóesés. Hétfőn az északi szél a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan erősödik, késő estétől már viharos (70-80 km/h) körüli lökések is várhatók.

Folyatódik a hideg idő. A hideg levegő, a vastag hótakaró és a gyenge légmozgás miatt a kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, helyenként -20 fok alá a csökken a hőmérséklet.

A jelenlegi számításaink szerint kedd délutánig ebből a ciklonból hulló friss hó mennyisége délnyugaton, délen (Baranya, Somogy, Zala, Tolna, Veszprém megyékben, valamint Bács-Kiskun megye déli részén) 10-20 cm között valószínű. A Dunántúl többi megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze északi részén kb. 5-10 cm közötti mennyiség várható. A legkevesebb hóra (5 cm alatt) északkeleten számíthatunk.

 Becsült friss hó mennyisége

 A becsült friss hó mennyisége kedd estig

 

Hétfőn az északi szél a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan erősödik, késő estétől már viharos (70-80 km/h) körüli lökések is várhatók. Éjjel helyenként az északkeleti országrészben is lehetnek viharos lökések. A Dunántúlon, valamint északkeleten hétfőn és kedden is többfelé lehet hófúvásra számítani, hétfőn elsősorban Somogy, kedden már Zala és Baranya megyében is magasabb hótorlaszokat emelhet az erős, viharos szél. A szél várhatóan kedd estétől mérséklődik.

 Előrejelzett maximális széllökés

 Előrejelzett maximális széllökés kedd reggelre

 

Szerdától hófúvás már nem várható az országban. Időjárásunkat egyre inkább a Kelet-európai-síkság fölött elhelyezkedő anticiklon alakítja, illetve csütörtökön egy magassági hidegörvény helyeződik térségünk fölé. Számottevő havazás a hét közepétől nem valószínű, de az említett hidegcsepp hatására csütörtökön elszórtan, pénteken délen és nyugaton helyenként még kialakulhat kisebb havazás, hózápor, a hóréteg vastagsága azonban számottevően nem változik.

Folyatódik a hideg idő. A hideg levegő, a vastag hótakaró és a gyenge légmozgás miatt a kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, helyenként -20 fok alá a csökken a hőmérséklet.

A hőmérséklet minimális és maximális értékei országosan:

Napok

Minimum [°C]

Maximum [°C]

  Hétfő

 

-6, -11   

  Kedd

  -6, -11  

0,  -9   

  Szerda

-13, -23  

-3,  -9   

  Csütörtök

-11, -20  

-6, -11   

  Péntek

 -9, -16  

-5, -10   

  Szombat

-15, -23  

-5, -10   

  Vasárnap

-15, -23  

-3,  -8   

  Hétfő

-15, -24  

-1,  -6