2024. április 30. kedd
Hírek

HungaroMet: 2024. április 2. 11:50

Bolondos rekordok (2024.04.01.)

2024. április 1-jén, bolondok napján is folytatódott délies irányból a meleg levegő beárámlása a Kárpát-medencébe. A szokatlanul nyárias időben ismét több napi melegrekord dőlt meg. Jászszentlászlón például már a hajnal is rendkívül enyhe volt hétfőn, ott csupán 17,4 fokig tudott lehűlni a levegő, amivel új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekordérték 15,4 fok volt, amit 1989-ben Lenti állomásunkon mértünk. Délutánra aztán sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord. Ezelőtt Körmend 1989-ben rögzített 27,7 fokos szélsőértéke tartotta magát a dobogó legfelső fokán.

A főváros sem maradt ki a bolondos rekordözönből. A Budapest Ferihegyen hétfő hajnalban regisztrált 16,2 fokkal új napi fővárosi legmagasabb minimumrekord született, így kerek 3 fokkal körözte le elődjét, a 2016-ban Budapest Lágymányoson mért 13,2 fokos értéket. Emellett a legmelegebb órákban Budapest Újpesten 28,1 fokig száguldott a hőmérő képzeletbeli higanyszála, amivel új fővárosi napi melegrekord is született. Ezzel saját, 2021-ben ugyanezen a napon rögzített 26,1 fokos napi legmagasabb maximumhőmérsékleti szélsőértékét szárnyalta túl.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Országos napi melegrekord 2024. április 1-jén (sárga körben)


Fővárosi napi melegrekord 2024. április 1-jén (sárga körben)


Országos és fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok 2024. április 1-jén (kék körben)