2024. május 1. szerda
Hírek

HungaroMet: 2024. március 31. 10:02

Három hőmérsékleti rekord született (2024.03.30.)

2024. március 30-án országszerte nyáriasan meleg idő volt. Kelebián 27,6 fokig melegedett fel a levegő, mellyel megdőlt a legmagasabb napi maximum-hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekord 26,9 fok volt, melyet 1911-ben, Szerepen regisztráltunk. Koroncó állomásunkon 15,8 fokos hőmérsékletet mértünk, mely új országos legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekord 14,3 fok volt, melyet Budapest Lágymányos állomásunkon, 2017-ben mértünk. Budapest Pestszentlőrincen 25,0 fokos hőmérsékletet mértünk, mellyel új fővárosi, legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 24,1 fok volt, melyet Budapest Országút állomásunkon, 1926-ban regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.