2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. november 2. 07:32

Lassú javulás valószínű a levegőminőségben

Az utóbbi napokban a felszín közelében több helyen is feldúsult a légszennyező anyagok koncentrációja. A következő napokban az élénkülő déli szél és a jobb vertikális légcsere már kedvezőbben befolyásolja a levegőminőséget. Az emelkedő hőmérséklet és így a fűtésből származó kevesebb légszennyező forrás is a javuló tendenciát támogatja.

met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/

Budapest Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleménye

A szélcsendes idő, az alacsony éjszakai hőmérséklet és a vertikális légcserét gátló stabil hőmérsékleti rétegződésnek köszönhetően többek között a fővárosban is a tájékoztatási küszöbérték fölé emelkedett a PM10 aeroszol részecskék mennyisége. Az alábbi ábrákkal illusztrált térbeli eloszlás szerint a következő napokban főként a Dunántúlon határozott javulás várható a levegő minőségében. Északkeleten azonban inkább stagnál, vagy inkább tovább is növekedhet a légszennyezettség mértéke, csak kisebb javulás valószínű a hét közepén.

Az ábrák az időjárás levegőminőséget befolyásoló hatását illusztrálják. A szél és az úgynevezett keveredési rétegvastagság aznapra vonatkozó előrejelzett értékeiből származnak a térképek.


Vasárnap északnyugaton a napközben élénkülő déli szél már jótékonyan befolyásolja a levegő minőségét.
Az ország keleti felén azonban stagnálhat, illetve akár tovább is emelkedhet a légszennyező anyagok koncentrációja.


Hétfőn az északkeleti országrész kivételével javuló tendencia valószínű a levegő minőségében.


Kedden az ország döntő részén tovább javulhat a levegőminőség.