2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. szeptember 9. 06:58

A légkör, ahogy a számítógépes modell látja

A nagy felbontású, megfelelő hullámhossz tartományon készült műholdképek segítségével az egészen kis skálájú légköri folyamatok is megfigyelhetőek (ködös területek, növekvő gomolyfelhők stb.). Az előrejelzések készítése során ezek a képek azonban "csak" egy pontos kiindulási alapot jelentenek, hiszen a légkör egy legjobb esetben közelmúltban felvett állapotát szemléltetik. A számítógépes modellek feladata előrejelzés (szimuláció) készítése a légköri folyamatok jövőbeli alakulásáról. Manapság egy megfelelő felbontással és fizikai háttérrel rendelkező modell, valamint egy grafikus megjelenítő rendszer segítségével igen nagy felbontású felhőzeti képek, animációk készíthetők.

Az időjárás előrejelző modellek nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években mind a fizikai tartalmat, mind a térbeli és időbeli felbontást illetően, így egyre nagyobb pontossággal képesek szimulálni a légkör jövőbeli állapotát, s már hasonló részletességgel szolgáltatnak információt a légkör jövőbeli állapotáról, mint a műholdképek a (közel)múltról.

Az ilyen képeken látható szimulált felhőstruktúrák elrendeződése, elhelyezkedése természetesen nem 100%-os pontosságú, de sokat segít az előrejelző számára abban, hogy képet alkosson a közeljövőben lejátszódó légköri folyamatokról, melynek együttesét nevezzük "várható időjárásnak".

Az alábbi két képen az OMSZ által futtatott regionális nagy felbontású modell, az ALADIN felhőzet-előrejelzéseit láthatjuk, melyet az OMSZ által fejlesztett grafikus megjelenítő program, a HAWK-3 segítségével készítettünk.

Az 1. képen a légkör kedd délre előrejelzett állapota látható. A Kárpát-medence felett szinte alig van felhő, viszont tőlünk északnyugatra egy erősödőfélben lévő frontálzóna helyezkedik el. A frontzóna felhőzete ebben az időpontban egyelőre csak vastag fátyolfelhőzetből áll (A-val jelölt terület). A front előtti, egyre labilisabb légtömegben foltokban zápor- és zivatarfelhők képződnek, elsősorban a hegyvidéki területek felett (B-vel jelölt terület). A Balkán felett pedig annak a légörvénynek a többrétegű maradványfelhőzete látható, amely nálunk az elmúlt egy hétben többnyire felhős időt okozott (C-vel jelölt zóna).

A 2. képen látható, szerda reggeli helyzet már jóval összetettebb. A front jelentősen a Kárpát-medencét elérve megerősödik, és az Alpok felett hullámot is vet. A Vajdaság felett (A-val jelzett rész) még mindig csak rojtos szerkezetű fátyolfelhőzet látható. Szlovéniában, Horvátországban és a Dunántúl döntő részén vastag, esőt adó felhők borítják az eget (B-vel jelzett terület). Az Alpok északi előterében torlódó középszintű felhőzetet láthatunk (C-vel jelzett rész). A torlódást az okozza, hogy az Alpok fizikai akadályt képez az észak felől érkező nedves légtömeg előtt. Cseh- és Lengyelország térsége már a frontrendszer ún. hátoldalán helyezkedik el. Az itt található hűvös és labilis légtömegben kedvezőek a feltételek záporok kialakulásához. Ezeket a záporfelhőket láthatjuk a D-vel jelölt területen. A modell viszonylag nagy kiterjedésű ködmezőket jelez előre holnap reggel az Erdélyi-medencékben és Havasalföldön. Ezeket a halvány szürkével látszó térségeket E-vel jelöltük.


1. kép: Kedd délután frontzóna közelíti meg a Kárpát-medencét északnyugat felől


2. kép: Szerda reggel a front felettünk lesz és erősödik