2024. május 2. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2012. július 26. 16:16

Egy változatos nap margójára

2012. július 25-e több szempontból is érdekes napnak bizonyult. Sokfelé előfordult csapadék; kora este, éjszaka északkeleten egy nagyobb zivatarrendszer is kialakult. Eközben kis híján megdőlt a napi melegrekord, valamint Sopronban az eddig is óriási mértékű havi csapadékösszeghez újabb 39 mm eső adódott hozzá.

Időjárásunkat ezen a napon egy magassági hidegörvény alakította, amelynek középpontja a Kárpát-medence fölött volt. Az örvény délkeleti, keleti oldalán erőteljes nedvességtranszport zajlott, ezek együttesen záporok, zivatarok kialakulását vetítették előre.

Már a délelőtti órákban megindult a zivatarképződés a Dunántúlon, eközben keleten az eső esett. Az ország északkeleti csücskében viszont sokáig derült, napos idő volt. Miközben az országos maximumhőmérséklet jellemzően 22, 28 fok között változott, a Szatmári-síkságon a főnhatásnak is köszönhetően 36,1 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete (1. ábra). Kis híján megdőlt a maximumhőmérséklet napi rekordja (36,9 fok) úgy, hogy az ország területének alig több mint 5%-án érte el a hőmérséklet a 30 fokot.

 1. ábra

1. ábra
Az országos maximumhőmérséklet területi eloszlása 2012. július 25-én


Napközben egyre többfelé képződött zivatar, a kora esti órákban az Alföld keleti felében egy nagyobb zivatarcsoportosulás is létrejött. A viszonylag gyors áthelyeződési sebesség miatt jelentős felhőszakadások nem tudtak kialakulni, de a mérések, illetve a radaros csapadékbecslés alapján néhol akár 30 mm eső is eshetett (2. ábra).

 2. ábra

2. ábra
12 órás időszakra vonatkozó (18-06 UTC) radaros csapadékbecslés

Eközben időjárási frontok csupán Európa északi és északnyugati területein okoztak változékony időt, de számottevő csapadék ott sem hullott. A kontinens nagy része fölött derült, napos idő volt a jellemző. Az egyhangúságot csak a Közép-Európa felett örvénylő légörvény felhő- és csapadékrendszere törte meg (3. ábra), így hazánkban és a szomszédos országokban a derült, nyári idő helyett nagy területen hullott eső, néhol jelentős (10-30 mm) mennyiség.

 3. ábra

3. ábra
Nagyfelbontású kompozit műholdkép Európa térségére


Közép-Európa felett kirajzolódik a hazánkban is változékony időt okozó légörvény. A körülötte lévő területen jól látható a felhőmentes övezet.