2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. március 30. 18:00

Meteorológiai Világnapi vetélkedő Miskolcon

Március 24-én, a miskolci Erenyői Általános Iskola idén 18. alkalommal rendezte meg a Meteorológiai Világnap alkalmából a „Dr. Szabó Gyula Meteorológiai Vetélkedőt”, melyen 3-4. osztályos tanulók vettek részt csapatversenyben. A verseny célja minden évben az, hogy a tanulók alaposabban megismerkedjenek a népi időjóslással, az időjárási megfigyelések fejlődésével, az időjárás tényezőivel. Figyeljék meg, hogyan reagál az állat-és növényvilág az időjárás változásaira. Kutassanak híres meteorológusok és tudósok munkásságáról. Gyűjtsenek anyagokat a vetélkedő névadója, dr. Szabó Gyula munkásságáról. Látogassanak el az OMSZ miskolci meteorológiai állomásra, ismerjék meg az ott folyó munkát, a mérőműszereket. S végül, de nem utolsó sorban játékos vetélkedő formájában erősítsék meg tudásukat és mérjék össze erejüket a város és megye iskoláinak tanulóival.

Az OMSZ a vetélkedő alapítása óta – 18 éve – figyelemmel követi és támogatja a rendezvényt. Minden évben részt vesz a zsűri munkájában és apró nyereményekkel készül a „kis amatőr meteorológusok” számára.

Idén a zsűri elnöke dr. Radics Kornélia OMSZ elnök volt, munkáját segítette Kovács Attila, a miskolci meteorológiai állomás vezetője, Szabó Zsanett, az OMSZ fiatal meteorológusa, Mohr Rita iskolaigazgató, és dr. Szabó Gyula unokája, a pedagógus végzettségű Pósáné Romenda Vera.

Dr. Szabó Gyula (1914–1991) földrajz és történelem szakos gimnáziumi tanár volt. Az iskola udvarán meteorológiai "állomást" létesített, majd a tanulókkal együtt cipelte a betongerendákat a csillagvizsgáló építéséhez, mely 1953-ban készült el, és az Uránia nevet kapta. Ez volt Magyarországon az első iskolai csillagvizsgáló.