2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. szeptember 17. 16:00

Norvég igazgató látogatása

A Norvég Meteorológiai Intézet igazgatója, Prof. Anton Eliassen és az Intézet kommunikációért felelős vezetője, Heidi Lippestad 2015. szeptember 15-én az OMSZ elnökének meghívására Budapestre látogatott. Az egész napos megbeszélések célja a két meteorológiai szolgálat működésének ismertetése, a meteorológiai adatszolgáltatás kérdése, európai és regionális együttműködések kialakítási lehetőségének megvitatása volt.

Prof. Eliassen közel 15 éve van a norvég intézmény élén, így Európában az egyik leghosszabb tapasztalattal rendelkező vezető. Egyik lényeges meggyőződése, hogy a jövőben az időjárás-előrejelzés szolgáltatása területén a nagyközönség számára egyre több automatizált szolgáltatás készítése válik fontossá. Az információk, adatok minél szélesebb körben való elérhetőségére való törekvés véleménye szerint a gazdaság nagy húzóereje lehet, hiszen a meteorológiai információkat a gazdaság minden ága jól tudja hasznosítani, nem kevés profitot termelve ezáltal. Ilyen szempontból a meteorológiai infrastruktúra állami finanszírozása gazdaságilag többszörösen megtérül.

A megbeszéléseken a norvég intézet és az OMSZ közötti szakmai együttműködések is terítékre kerültek. A numerikus időjárási előrejelzési modellezés, és az éghajlati adatsorok kezelése területén az elmúlt években már jó kapcsolat alakult ki a két ország között. Ezek folytatását mindkét fél szorgalmazta és támogatta.

Prof. Eliassen megismerkedett az előrejelző szakemberek munkájával és meglátogatta az OMSZ Meteorológiai Múzeumát és a Szakkönyvtárat. Érdeklődéssel szemlélte a régi műszereket, amelyekből ilyen gazdag gyűjteményt első alkalommal tekintett meg.


A norvég vendégek és a megbeszéléseken résztvevő OMSZ-os kollégák;
balról jobbra: Dr. Bonta Imre, Dr. Radics Kornélia, Prof. Anton Eliassen, Heidi Lippestad,
Lábó Eszter, Kocsis Zsófia, és Labancz Krisztina


Dr. Bonta Imre az előrejelzők tevékenységét mutatja be a norvég igazgatónak


Anton Eliassen és Labancz Krisztina a Meteorológiai Múzeum látogatásán