2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. augusztus 26. 15:41

Katasztrofális árvizeket okoz Harvey

A korábbi napok várakozásaira rácáfolva Harvey 4-es kategóriájú hurrikánig erősödött, mielőtt partot ért Texasban, Corpus Christi és Victoria városok között. A partot érést követően gyorsan veszített erejéből a szél, szombat délben már csupán 1-es kategóriájú hurrikánnak minősül.

A légörvény mozgása a szárazföld fölé érve kifejezetten lelassult, a következő napokban olykor kevesebb, mint 10 km/h-val halad majd csupán. Mindazonáltal közel marad a Mexikói-öbölhöz, így bőséges lesz a nedvesség utánpótlás.

A legfrissebb előrejelzések tovább emelték a tétet. Az ECMWF globális modell szombati előrejelzése szerint Harvey a következő 5-6 napban alig változtatja a helyzetét, ezért a térségben folyamatos intenzív esőzésre van kilátás. A péntekig lezúduló csapadék mennyisége nagy területen meghaladja az 500 mm-t, de kisebb körzetekben elérheti akár az 1200-1400 mm-t is. Nem csoda tehát, hogy a NOAA (National Oceanographic and Atmospheric Administration) katasztrofális, történelmi áradások kialakulására számít.

Összehasonlításként: hazánkban a rekord csapadékú 2010-es év során országos átlagban 1004 mm hullott, a Bükkben fekvő Jávorkúton pedig 1555 mm.


A következő 6 nap összegzett csapadéka az ECMWF modell alapján


A ciklon középpontjának várható pályája leginkább egy búgócsiga egy helyben történő
bizonytalan imbolygására emlékeztet