2024. április 27. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 9. 07:32

Novemberi "nyár" Európában

Kontinensünkön az év ezen időszakában már jellemzően hideg levegő a meghatározó, ezzel szemben Európa nagyobb részén híre-hamva sincs a tél közeledtének. Franciaországban a hétvégén melegrekordok sorozata dőlt meg: a Garonne partján fekvő, vörösborairól híres Bordeaux-ban vasárnap 26,7 fokkal abszolút novemberi rekord született, sőt a baszkföldi Santanderben november 8-án hőségnapot éltek át, hiszen hajszálpontosan 30.0 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Szinte egész Franciaország élvezte a későn jött vénasszonyok nyarát: Párizs környékén az átmenetileg felhős idő elenére is elérte a hőmérséklet a 21 fokot, de a közép-franciaországi Vichy-ben már 26 fokot mértek. Az országon belül a legmagasabb hőmérsékletet délnyugaton mérték, ahol a Pireneusokon átbukó déli szél főnös hőtöbbletet is okoz, így pl. Biarritz környékén 28, 29 fok volt jellemző.

Franciaország mellett az Alpok országaiban is takarékra állíthatták a fűtést a meleg idő következtében: Svájc alacsonyabban fekvő részein általában 18 fok körüli nappali maximumokat regisztráltak, ade ami igazán meglepő, hogy a magasban ennél melegebb is előfordult. A legmeghökkentőbb adatot a Zürichtől délre fekvő, 1442 m-es magasságban lévő Andermatt adta, ahol 20,3 fokig szökött fel a hőmérséklet. Ilyen magasságban ez még nyáron is nagyon melegnek mondható az Alpokban, novemberben pedig extrémnek számít.     

A párás, nyirkos idő után Ausztria, Szlovénia és Horvátországba is vissatért a nyárutó, ugyanis Grazban 23, a szlovéniai Mariborban és magyar határ közelében fekvő Varasdon 24 fokig kúszott el a hőmérő higanyszála.

Magyarországon is igen meleg volt - a tartósan ködös északkeleti megyéket leszámítva. Bár napi melegrekord nem dőlt meg, de Tolna megyei Bátán észlelt 23,4 fokos országos csúcs már nem áll messze tőle. Ugyanakkor Budapesten 0,1 fokkal megdőlt a helyi rekord, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi központjában kereken 20,0 fokig melegedett fel a levegő.


Vasárnap kora délutáni időjárási helyzet Európában.
Csak a kontinens legészakkeletibb csücskében maradt télies az idő.