2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. szeptember 16. 12:54

A szeptember közepi kánikula a rekordok tükrében

A következő napokban (szeptember 16. és 19. között) a hőmérséklet mintegy 10-12 fokkal alakul az átlag fölött. Szeptember közepén az átlagos csúcshőmérséklet 21, míg a minimum 10-11 fok körül alakul.  A következőkben röviden, a teljesség igénye nélkül áttekintjük, hogyan alakulnak a hőmérsékleti szélsőértékek az előttünk álló napokban és mennyi rekord dőlhet az év 6. kánikulai időszakában. 

Az előttünk álló - az évszakhoz képest - szokatlanul meleg időszak az 1947-es hőhullámmal „verseng”, jó néhány napi és budapesti rekordot ez az év tart szeptember 12 és 19-e között. Az országos napi maximum rekordok 34-35, míg a fővárosiak 33-34 fok körül alakulnak.  Az előrejelzéseket tekintve napi maximumrekord beállításra vagy döntésre csütörtökön és pénteken van jelentős esély.

A legmagasabb minimumok tekintetében országos viszonylatban 20-21 fok körül alakulnak a napi rekordok, mindet a ’47-es hőhullám tartja (legalábbis az adatbázis jelenlegi állapota alapján). Ezek közül a legnagyobb eséllyel a csütörtöki dőlhet meg, ekkor ugyanis a meleg levegőt fölénk szállító élénk vagy erős délnyugati szél reggelre sem mérséklődik mindenütt. Péntekre virradóra gyengül a légmozgás és a Dunántúlra már kissé hűvösebb levegő is érkezik, így a legmagasabb minimum rekord megdöntése vagy beállítása már kérdésesebb.  Szombaton a fölénk húzódó frontzóna miatt van számottevő bizonytalanság a szélsőértékek megdöntésében. A fővárosban 18 és 20 fok közötti szélsőértékeket találunk. Ezek megdöntésére a domb- és hegyvidéki állomásokon van több-kevesebb esély csütörtökön és pénteken.