2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. november 12. 12:00

Szupertájfun a Fülöp-szigeteknél

A Haiyan névre keresztelt szupertájfun november 7-én hajnalban érte el a térséget. A Samar-sziget partja mentén egy földfelszíni meteorológiai állomás 235 km/h-s átlagszelet jelentett 275 km/h-t elérő maximális széllökésekkel. Azonban az Egyesített Tájfun-előrejelző Központ (Joint Typhoon-Warning Center, Hawaii) távérzékeléssel megállapította, hogy a partot érés előtt mintegy 3 órával a legerősebb átlagszél értéke elérte a 315 km/h-t, amelyhez 380 km/h-s széllökések társultak.

Minden idők egyik legerősebb tájfunja tombolt a Fülöp-szigetek térségében 2013. november 7-8-án. Az időjárás-előrejelzések alapján komoly szélkárokra és árvizekre lehetett számítani, ám a járhatatlanná váló utak és az akadozó kommunikációs rendszerek megnehezítették az élet- és vagyonvédelmet.

Philippines


A fenti képet a NASA Aqua műholdjának MODIS szenzora készítette alig egy órával azután, hogy a tájfun legintenzívebb szakasza elérte a szigetcsoportot. A vihar által okozott 3-5 méteres tengerszint-emelkedés Leyte sziget nagy részét teljesen elárasztotta, mivel ennek a szigetnek csak kis része emelkedik a 3 méteres tengerszint feletti magasság fölé.

Az 1990-ben tombolt, hasonló erejű tájfunt követő két évtizedben a helyi katasztrófa-elhárítás részletes kitelepítési terveket készített, valamint figyelmeztetési rendszert épített ki. Ennek eredményeként legalább egymillió ember tudott a vihar elől ideiglenes óvóhelyekre vonulni, mégis jelentős volt az emberéletben esett kár. Még a legjobb tervezés sem képes minden esetben biztonságot nyújtani egy 5-ös kategóriájú szupertájfunnal szemben – nyilatkozta Eduardo del Rosario, a helyi katasztrófavédelem munkatársa. A Haiyan tájfun közben tovább folytatta útját északnyugat felé, majd Vietnámot már jelentősen legyengülve érte el.

Forrás: NASA Earth Observatory