2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 16. 13:03

A klímaváltozás miatt megállíthatatlanul emelkedik a tengerszint

Az üvegházgáz kibocsátás globális felmelegedéshez, a globális felmelegedés pedig a tengerszint folyamatos emelkedéséhez vezet, még több ezer évig, állítja az Environmental Research Letters folyóirat hasábjain megjelent tanulmány.

A tanulmány arra törekedett, hogy ezer éves skálán modellezze a tengerszint változását, figyelembe véve a szárazföldi jég és az óceánok melegedésének a hatását is – amire eddig még nem volt példa.

A kutatás kimutatta, hogy az eddigi káros anyag kibocsátás miatt a világóceán 3000-ig 1.1 méterrel emelkedne. Ez a visszafordíthatatlan károsodás viszont akár még több is lehet, attól függően, hogy a kibocsátás miként változik a jövőben.
 
A jégtáblák nagyon lassú komponensei az éghajlati rendszernek. Reakcióidejük ezer éves skálán mérhető. A légkörben tartózkodó hosszú élettartamú üvegházgázokkal együtt ez igazi méreg az éghajlati rendszerre nézve: bármi, amit most teszünk a változásért, csak hosszú idő múlva érzékelhető a jégtakaró és a tengerszint állapotán.”- mondta Philippe Huybrechts, a tanulmány szerzője, a brüsszeli Vrije Egyetem földrajz professzora.

Az összes vizsgált forgatókönyv esetében a tengerszint emelkedésének több mint feléért elsődlegesen a grönlandi jégtakaró a felelős, másodsorban pedig a hőtágulás. A gleccserek és a szárazföldi jég olvadása pedig csak kis mértékben járul hozzá a szintemelkedéshez.

A kutatók szerint ez az első olyan tanulmány, amely egyaránt figyelembe veszi a gleccserek, a jégsapkák, a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró, valamint az óceánok hőtágulásának hatását is. A vizsgálatot a LOVECLIM klímamodell rendszer segítségével végezték, amely számos alrendszer komponensét tartalmazza.

A sarki jégtakaró 65 méternek megfelelő vizet tárol, és ha az éghajlat melegedése súlyos és tartós lesz, végül az összes jég elolvadhat” – mondta Huybrechts.


forrás: WMO