2024. április 29. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. április 10. 20:24

Nem csak Magyarországon, de globálisan is a legmelegebb március a modernkori mérések kezdete óta

A mögöttünk álló február és tél után a tavasz első hónapja is legmelegebb volt globálisan a modernkori mérések kezdete óta, 14,14 °C fokos havi átlaggal, mely kismértékben, 0,1 °C fokkal haladta meg a korábbi csúcstartó 2016-os márciusi átlagot és 1,68 °C fokkal volt az iparosodás előtti (1850–1900) átlagot. Továbbá a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) március havi klímaközleménye szerint az elmúlt 10 hónap mindegyike az első helyen áll az adott hónap legmelegebbjeinek listáján (2023. június – 2024. március).

Európai léptékben a tavasz első hónapja a második helyet foglalja el a legmelegebb márciusok sorában, 2,12 °C fokkal meghaladva a sokéves európai átlagot. Átlagon felüli értékek mutatkoztak emellett Észak-Amerika keleti részén, Közép- és Dél-Amerika egyes régióiban, Grönlandon, Kelet-Oroszországban, Afrikában, Dél-Ausztráliában és az Antarktisz egyes területein.

Csapadék szempontjából Nyugat-Európa nagy részén Skandináviában, az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban az átlagosnál nedvesebb volt 2024 márciusa, viharok heves esőzéseket okoztak az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban. Európa többi részén túlnyomóan szárazabb volt az átlagosnál.

A trópusi Csendes-óceánon az El Nino gyengülése tapasztalható, de a tengerfelszín globális átlaghőmérséklete (21,07°C) márciusban a valaha mért legmagasabb havi érték.

A sarkvidéki tengeri jég márciusban érte el éves maximális kiterjedését, mely valamivel az átlag alatt volt. Az ideinél nagyobb kiterjedés utoljára 2013-ban fordult elő. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 20%-kal volt az átlag alatt, ami a hatodik legalacsonyabb érték márciusban a műholdas adatok szerint, folytatódni látszik a 2017 óta megfigyelt negatív anomáliák sorozata.

2024 márciusának globális éghajlati bővebb elemzése a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) oldalán olvasható.


Kapcsolódó oldalak: