2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. július 7. 16:53

Több rekordot is megdöntött a hőség

Az előzetes várakozásnak megfelelően ma (2015. július 7.) jó néhány hőmérsékleti rekord megdőlt.

Az előzetes, egyelőre csak elsődleges ellenőrzésen átesett adatokat időrendi sorrendben tekintve: Budapesten (Lágymányos) megdőlt a fővárosi legmagasabb minimum rekordja (23.7 fok, 1957), az új rekord 24.6 fok, ez egyben az országos legmagasabb minimum rekordjának (24.6 fok, 1957, Badacsonytomaj) beállítása is. Már kora délután átlépte a - két méteren mért - léghőmérséklet a budapesti napi maximumrekordot (35.5 fok, 2012), az új rekord 37.3 fok, ezt Újpesten mérték. Végezetül az év eddigi legmelegebb napja új országos maximumrekordot is hozott, Békéssámsonban 38.7 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez csaknem egy fokkal haladja meg az eddig érvényes szélsőértéket (37.8 fok, 1957, Pápa).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Hőmérséklet hajnalban 5:20-kor. Több helyen a "leghűvösebb" órákban sem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet.


A fővárosi július 7-ei legmagasabb minimumrekord (egyben az országos beállítása) a lágymányosi mérőállomáshoz kötődik.


Az elmúlt 24 óra maximumhőmérséklete (kedd 17 óráig), sokfelé volt forró nap, amely 35 fokot elérő vagy meghaladó csúcshőmérsékletet jelent


A július 7-ei országos maximumrekordot mától Békéssámson tartja.