2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. április 16. 12:50

Áprilisi nyár - Megdőlt az országos és a budapesti hőmérsékleti rekord

Az előrejelzésekkel összhangban az előzetes, elsődleges ellenőrzésen átesett adatok alapján megdőlt a mai napra (április 16.) vonatkozó országos és budapesti napi melegrekord is. Az eddigi országos rekordot 27,6 fokkal Szarvas tartotta 1952-ből, ugyanebben az évben Budapesten 26,6 fok volt. Ma a Győr-Moson-Sopron megyei Osliban 29,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az új budapesti rekord pedig 28,6 fok, amelyet Újpesten rögzítettünk. 

Az országban többfelé 26, 27 fok körül volt a hőmérséklet, amely júliusnak megfelelő a sokévi átlag alapján. Az április 16-ára vonatkozó 30 éves átlagos csúcshőmérséklet 16 fok körül alakul.  A nyárias meleg nem tart sokáig, péntek délután hidegfront érkezik, amely erős lehűlést hoz, olyannyira, hogy a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 2 méteres magasságban is fagypont alá csökken a hőmérséklet az éjszakai, hajnali órákban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


MSG kompozit műholdkép (2015.04.16. 11:10 - 9:10 UTC).
A tőlünk északra lévő vékony felhősáv egy lassan mozgó hidegfronthoz tartozik.


Hőmérséklet 11 órakor Közép-Európában. A front mögött jellemzően 15 fok alatt alakul a hőmérséklet.
A hűvösebb levegő beáramlása péntek délutántól várható.


Legmagasabb hőmérséklet 2015. 04. 16-án 16 óráig


2015. 04. 16-án a legmagasabb hőmérsékletét Osliban rögzítettük


A fővárosban Újpesten volt a legmelegebb


A nagy meleg mellett a levegő páratartalma is jócskán lecsökkent, főként az ország északi felén helyenként 15 % alá.