2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2012. december 7. 08:54

A hétvége várható időjárása (2012. december 8-9.) – az ország déli részén kiadós havazás várható

A jelenleg centrumával Izland és a Brit-szigetek között elhelyezkedő ciklon tovább mozog dél felé. A hétvégén a Kárpát-medencében várható havazást és hófúvást a ciklon Adria térsége felől felnyúló csapadéka eredményezi, ennek megfelelően az ország déli részén valószínű több hó.

A jelenleg centrumával Izland és a Brit-szigetek között elhelyezkedő ciklon az 1. ábrának megfelelő pályát leírva tovább mozog dél felé. A hétvégén a Kárpát-medencében várható havazást és hófúvást a ciklon Adria térsége felől felnyúló csapadéka eredményezi, ennek megfelelően az ország déli részén valószínű több hó.

1. ábra

1. ábra: A hétvégi havazást okozó ciklon várható vonulási pályája

Már pénteken az esti órákban a nyugati, délnyugati határaink közelében kezdődő hószállingózás jelzi az egyre közeledő ciklont. Szombaton már egyre többfelé várható havazás, ugyanakkor a napközben fokozatosan erősödő keleti, majd egyre inkább északiasra forduló szél (2. ábra) hatására sok helyen hófúvásra is számítani kell. A legerőteljesebb szél a Mecsek-Balaton térségében valószínű, ott akár 70 km/h-t meghaladó viharos széllökések is hordhatják, kavarhatják a hulló vagy már lehullott havat.

2. ábra

2. ábra: Szombat estére várható legerősebb széllökések

A déli, délnyugati megyékben kiadós mennyiségű havazás várható, szombat éjfélig már 20–30 cm feletti hóréteg is kialakulhat, az ország északi részén a jelenlegi modell számítások szerint csak néhány cm hó ígérkezik.

Vasárnapra a ciklon kelet felé vonul, így egyre inkább a tiszántúli tájainkat érinti a rendszer csapadékzónája. További  3–8 cm cm hó valószínű a hét utolsó napján, és az erős vagy viharos északias szél (3. ábra) az eddig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat. A vasárnap éjfélig összesített hóréteg-vastagságot az 4. ábra mutatja.

4. ábra

3. ábra: Vasárnap reggelre várható legerősebb széllökések


5. ábra

4. ábra: Vasárnap éjfélig a becsült hó mennyisége az ECMWF modell alapján

Összességében elmondható, hogy a nagyobb mennyiségű hó a déli és keleti, a legkevesebb az északi területeken várható. Azonban a pontos mennyiségek határozott kijelentése még mindig nagyon korai, mivel az ’ensemble’ valószínűségi előrejelzések a csapadék mennyiség előrejelzésénél az átlagosnál még mindig nagyobb bizonytalanságot mutatnak (Budapesti fáklya-diagram ill. Szegedi fáklya diagram). Az előrejelzések változásról oldalunkon tájékozódhatnak, valamint ajánlott a szöveges és térképes figyelmeztető előrejelzés, továbbá az aktuális riasztás nyomon követése.