2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. június 11. 09:06

Mint a monszun – új napi csapadékrekord a Bükkben (VI. 10.)

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben: Bánkúton a hétfő reggeli mérés alapján 24 óra alatt 173 mm zúdult le. Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 mm-nél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 mm-nél is több eső esett a Bükk egyes részein.

Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján 1901 óta Magyarországon ez a 8. legnagyobb napi csapadékösszeg; az abszolút rekorder Gyömrő, ahol 1963. szeptember 8-án 202.7 mm hullott.

A MET-ÉSZ rendszerünkbe feltöltött csapadékadatok alapján látható (1. kép), hogy leginkább a Bükk központi részén hullott extrém csapadék, de a Mátra környékén (pl. Terpesen) is kialakult 50 mm-nél nagyobb felhőszakadás. Ugyanakkor a Bükk hegységtől északra és délre már lényegesen kevesebb hullott: Putnokon 7, Egerben mindössze 4 mm-t mért észlelőnk.

Az automata csapadékmérő állomások is rögzítették a rendkívüli, 24 óra alatt lehullott csapadékmennyiséget; június 10-én a Szentlélek csapadékmérő 92,1 mm esőt regisztrált. Az eddigi napi rekordot 89,2 mm-t Nagytőke településen mérték 1970-ben.

Magyarország szinoptikus-klimatológiai sajátosságai szerint egyáltalán nem jellemző ekkora napi csapadék, általában tíz-húszévente fordul elő ilyen mennyiség. A világon főleg a trópusi monszun éghajlatú területeken jelentkezik  a nyári félévben, a fülledt, meleg óceánparti vidékeken és a Himalája déli lejtőin.

Egyetlen nap leforgása alatt ilyen nagy mennyiségű csapadék utoljára Magyarországon 2003-ban volt, akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat kompolti mérőállomása július 28-án, 177 mm-t regisztrált.

A közel 900 m-es magasságban elhelyezkedő, a Bánkúti Síháznál telepített csapadékmérő már nem először mért szélsőségesen nagy mennyiségű csapadékot. 2017. április 19-én egy légörvény hatására a Bükkben a kezdeti esőt havazás váltotta fel, és 110 mm-es csapadékból 21-én reggelre 88 cm-es hóréteg alakult ki. 

Ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű vizet képtelen befogadni a talaj, így a kisebb vízfolyásokon villámárvizek alakulnak ki. A Bükkből lefolyó vízözön hajnalban Szilvásváradot is elárasztotta (2–4. kép), információink szerint a Garadna völgyében, Ómassán is komoly károkat okozott az ítéletidő. A képekért ezúton is köszönetet mondunk Veréb Zakar Ádámnak, aki a helyszínen dokumentálta a hajnali eseményeket.



A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


A hétvégi Őrségben és a Dél-Alföldön tapasztalt felhőszakadások után vasárnapról
hétfőre virradó éjszaka a Bükkből jelentettek özönvízszerű esőzéseket.
Bánkúton az év eddigi legnagyobb csapadékösszegét regisztrálták, 173 mm-t.


Szilvásvárad, ahol most a víz az úr. (Fotó: Veréb Zakar Ádám)


A Bükkből lezúduló villámárvíz folyóvá változtatta a békés patakokat. (Fotó: Veréb Zakar Ádám)


A hajnali felhőszakadás után Szilvásváradon. (Fotó: Veréb Zakar Ádám)