2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. november 11. 16:46

Megdőlt a melegrekord (XI. 11.)

November 11-én, szerdán megdőlt az országos melegrekord. Az eddigi legmelegebbet ezen a napon - 22,5 fokot - Ásotthalmon mérték 1951-ben. Kora délután Nagykanizsán 23,6 fokig melegedett fel a levegő, amely 1,1 fokkal haladja meg a korábbi rekordot. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az egymást követő napok rekordjai között akár néhány fokos eltérés is lehet. Így például, ha ezt az értéket november 14-én mérnénk, akkor az nem számítana rekordnak, hiszen az aznapi rekord 24,0 fok.
A budapesti napi melegrekord is megdőlt, hiszen a fővárosban ezidáig 1970-ben mérték ezen a napon a legmagasabb hőmérsékletet - 19,0 fokot -, ma pedig városszerte ennél melegebb volt. Újpesten 20,1 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőautomatája, így ez az új rekord érték.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.