2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. július 5. 12:00

Meddig tart még a kánikulai meleg?

Már hatodik napja tart a kánikulai meleg hazánkban. Sokan nehezen viselik a hőséget, de a mezőgazdaságban is gondokat okoz az alapvetően száraz, igen meleg időszak. Ezért egyre többen várhatják, hogy mikor jön végre az enyhülés, a felfrissülés. Nos, erre egyelőre még várni kell.

A múlt hét elejétől várt kánikulai meleg (Érkezik az idei harmadik hőhullám) a hét végén meg is érkezett. Szombattól kezdődően a délutáni órákra általában 32-38 fok közé melegedett fel a levegő, egy-egy helyen a 38 foknál is magasabb hőmérsékletet mértek. Melegek voltak az éjszakák is, többnyire 17-24 fok közé hűlt le a levegő. A magas nappali és éjszakai hőmérséklet következménye a magas átlaghőmérséklet, amelynek értéke jellemzően 27 fok fölött alakult (1. ábra), és átlagosan 7-9 fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál (2. ábra).

 1. ábra

1. ábra
A levegő elmúlt ötnapos átlaghőmérséklete



2. ábra 

2. ábra
A levegő elmúlt ötnapos átlaghőmérsékletének eltérése a sokévi átlagtól


A tartósan magas átlaghőmérséklet miatt az ANTSZ el is rendelte a III. fokú hőségriasztást az ország egészére, először szerdáig, amit később a mostani hét végéig meghosszabbított. Nem csak kánikulai meleg volt, van, hanem az UV-B sugárzásban is extrém (8,0 fölötti) értékek voltak, amire az OMSZ többször is figyelmeztetést adott ki.

A mostani kánikulai időszak abban különbözik az előző kettőtől, hogy hosszabbnak és melegebbnek ígérkezik.  Az első kiugróan meleg periódus (Tavaszi meleg periódus a Kárpát-medencében) április végén, május elején öt napig tartott, a második hőhullám (Kánikulával indul az idei vakáció, Hőhullámmal köszöntött be a szünidő) június közepe után szintén hasonló hosszúságúnak bizonyult, most pedig már a hatodik napnál tartunk. A kérdés, hogy látszik-e, mikor fordul ismét hűvösebbre időjárásunk. A választ a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései segítségével próbáljuk megadni.

A Budapestre vonatkozó un. fáklyadiagram (3. ábra) 2 méteres hőmérsékletet ábrázoló része csak lassú enyhülést jelez, és ez igaz országosan is.

 3. ábra

3. ábra
Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzés


A Budapest hőmérsékleti maximumaira vonatkozó valószínűségi eloszlás (4. ábra) is 30 fokot meghaladó hőmérsékleti csúcsértéket jelez július 9-ig, a későbbiek során már megjelenik a 30 fok alatti maximum lehetősége is. Ekkor azonban már nagyon bizonytalanná válik az előrejelzés, például július 13-án a 25 vagy a 35 fokos hőmérsékletnek hasonló (kicsi) az esélye.

 4. ábra

4. ábra
Budapest hőmérsékleti maximumának valószínűségi előrejelzése


A meddig tart még a kánikula kérdésre a legfrissebb modell előrejelzések alapján azt mondhatjuk, hogy július 9-ig lényeges változás nem várható időjárásunkban, nagy biztonsággal marad az elmúlt napokban „megszokott” meleg. A délutáni órákban továbbra is jóval 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és melegek lesznek az éjszakák is. Így a levegő napi középhőmérséklete az ország nagy részén még mindig 27 fok fölött alakul, vagyis van alapja a III. fokú hőségriasztásnak. Az UV-B sugárzásban sem várható lényeges változás, extrém értékek továbbra is előfordulhatnak. A hőséget egyes helyeken átmenetileg heves záporok, zivatarok csillapíthatják, de ezek megszűnte után visszaáll a meleg, országosan jelentős mennyiségű csapadék nem várható. A jövő hét közepétől valószínűleg mérséklődik a nagy meleg, de jelentős, markáns hőmérséklet csökkenésre egyelőre nem lehet számítani.