2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. december 28. 13:15

Kiadós havazás a Dunántúlon

Az előrejelzések már a Karácsony előtti enyhe napokban jelezték, hogy beköszönt a tél. Ma reggeli mérések szerint a Dunántúl nyugati felén 5-10 cm hóréteg alakult ki, de Szombathelyen 12 cm-t, Brenbergbányán 15 cm-t mértek. Szintén vastag volt a hótakaró Barcs térségében, ahol MET-ÉSZ észlelőink 12 cm-t mértek, de a Börzsönyben, Királyréten is 14 cm-t ért el a hótakaró...

A havazás a Dunántúlon kisebb nagyobb megszakításokkal tegnap este óta tart, sőt a délelőtti óráktól már Budapest térségéből és a Dél-Alföldről is havazást jelentettek észlelőink. Az Alpokalján Sopron térségében intenzív havazás is kialakult, így itt délután 1 órára 16 cm vastagságúra hízott a hóréteg, míg Brennbergbányán 20 cm-t mértek. Szintén intenzíven havazott az elmúlt órákban a délnyugati országrészben, ennek következtében Barcs csapadékmérő állomásunkon is elérte a hóréteg vastagsága a 20 cm-t, észlelőnk erős havazásról, hófúvásról számolt be 13 órakor.

Az elmúlt órákban Szegedről és Pécsről már hófúvást jelentettek. A havat könnyen hordja a szél, hiszen a reggeli hósűrűségméréskor a hó súlya Sopronban 94, Szombathelyen 64 kg/m3 volt. (Szegeden és Pécsett ekkor még nem volt mérésre alkalmas hóréteg.)

Köszönjük MET-ÉSZ észlelőink beküldött képeit, beszámolóit!


1. kép: Buzás Csaba felvétele egy tegnap esti hópehelyről, Kisigmándról


2. kép: Pintér András hangulatos felvétele Mihályiból, a hajnali havazás idején


3. kép: Dombai László fotója egy hajnali vépi utcáról


4. kép: 11 cm hóréteg a peresznyei csapadékmérő állomáson (fotó Csitkovics Károly);
délre itt is 16 cm-re hízott a hótakaró


5. kép: Temesi András felvétele a pécsi havazásról, hófúvásról


6. kép: A soproni meteorológiai állomás behavazott műszerkertje, a hóréteg 16 cm