2024. július 3. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. október 5. 18:00

Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 42. ülésszaka

Október 5-én vette kezdetét az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change), IPCC 42. ülésszaka a horvátországi Dubrovnikban. A magyar delegáció tagjaként dr. Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) magyar állandó képviselője is részt vesz a találkozón.

Az IPCC 1988-ban alakult szervezet, amely az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a WMO által együttesen finanszírozott program. Célja, hogy értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott klímaváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket. A legutóbbi Ötödik Értékelő Jelentést (fifth Assesment Report, AR5) tavaly közel hét év munka után adták közre. A szervezet jelentései fontos hivatkozási alapként szolgálnak a nemzetközi klímapolitikai tárgyalások során.

Az IPCC felé a kormányzati képviseletet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el, melyen belül a Klímapolitikai Főosztály a hivatalos nemzetközi kapcsolattartó. Az OMSZ részvétele és képviselete az ülésen egyrészt az üvegházhatású gázok kibocsátási leltárja miatt indokolt, mely tevékenységet az IPCC és UNFCCC irányelveknek megfelelően végzi. Másrészt az OMSZ regionális klímamodellezési tevékenysége, az éghajlati szcenáriók és erre épülő kockázatelemzések készítése is szorosan kapcsolódik az IPCC munkájához. Az ülésen képviselt magyar álláspont szerint kiemelten fontos az előrejelzések régiós szintű lebontása, amely a Kárpát-medence és Magyarország térségére pontosabb éghajlati forgatókönyvet jelentene.

Az ülésen sor kerül az IPCC tevékenységének, szakértői csoportjainak beszámolójára, a költségvetés elfogadására, illetve az IPCC elnökének, alelnökeinek, és a munkacsoportok vezetőinek megválasztására. A választásokon két magyar jelölt is van, dr. Ürge-Vorsatz Diána, az alelnöki posztra, és dr. Somogyi Zoltán Task Force Büró tagnak.


Kapcsolódó oldalak:


IPCC nyitóünnepség


IPCC 42. ülésszaka a horvátországi Dubrovnikban


Európai országok képviselőinek egyeztetése az IPCC találkozón
Forrás: www.iisd.ca/climate/ipcc42