2024. március 19. kedd
Hírek

HungaroMet: 2022. május 19. 16:00

Felhívás a meteorológiai prognózis bulvár veszélyeire

A bulvárosodó időjárási prognózis veszélyeire hívja fel a szerkesztőségek és a közvélemény figyelmét a Balatoni Kör kezdeményezéséhez csatlakozva az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Szövetség. Pár évvel ezelőtt a magyar újságírásban addig ismeretlen műfaj jelent meg az öncélú kattintásvadászat tipikus példájaként: a meteorológiai prognózis bulvár, melynek lényege, hogy a médiumok hatásvadász címekkel generálnak több elérést a meteorológiai témájú cikkeknél. Az újságírók, online szerkesztők nem spórolnak a jelzőkkel. A „brutális”, „durva”, „hihetetlen” mellett olvashattunk már „armaggedonról” is.

Az elsődleges célkitűzés, hogy minél rettenetesebbnek tűnjenek az egyébként átlagos meteorológiai nyelvezettel megírt előrejelzések is a több kattintás reményében. Az ilyen cikkek az esetek túlnyomó többségében az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseire, veszélyjelzéseire hivatkoznak. Sajnálatos módon éppen a leglényegesebb információ sikkad el az ilyen címek, felvezető szövegek mellett, hogy milyen az adott meteorológiai esemény területi lefedettsége, illetve valószínűsége. Az is gyakori, súlyos hiba, hogy a középtávú (hétnapos) prognózis utolsó napjainak is ugyanakkora valószínűséget tulajdonítanak, mint a következő napoknak. (Pl.: Már hétfőn megjelenik a cikk, hogy a hétvégén lecsap a vihar, brutális idő lesz). Az is többször elfordul, hogy a címben kiemelt „ítéletidőt” a cikkben szerepelő prognózis egyáltalán nem támasztja alá. (Pl.: Cím: Az egész országra kiadták a figyelmeztetést, lecsap a brutális vihar. Valóság: Az egész országban citromsárga figyelmeztető előrejelzés van érvényben, mert mindenütt kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulására, de a hivatalos prognózisban, veszélyjelzésben elszórt jelleggel [az adott területen 20-30%-án előforduló jelenség] számítunk zivatarokra. Ez tehát nem ítéletidőt, hanem egy átlagos késő tavaszi, nyári napot jelent.)

A bulvármeteorológia műfaja ellen már az Országos Meteorológiai Szolgálat is határozottan fellépett szakmai alapon. Sajtóetikailag kiemelten fontosnak tartjuk kimondani, hogy az ilyen prognózis bulvár a hiteles meteorológiai információk szándékos elferdítése, amivel súlyosan sérülnek az Országos Meteorológiai Szolgálat szerzői jogai, de a meteorológiai élet- és vagyonbiztonságot szolgáló veszélyjelzések sem érik el céljukat. Sőt nem túlzás azt állítani sem, hogy a szóban forgó tevékenység kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Ez a fajta hitelrontás egyaránt káros az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, a turizmusnak, illetve magának az egész turisztikai üzletágnak is. A szándékosan használt kattintásvadász címek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az olvasókra, mint maga a hivatkozott előrejelzés, így sokak már csak ezért módosítják, rosszabb esetben lemondják a foglalásukat. Egyetlen szállodában akár milliós veszteséget könyvelhetnek el egy-egy hétvégén, az egész balatoni turizmusra akár milliárdos nagyságrendű lehet az így okozott kár. Éves viszonylatban országos szinten összesítve pedig a  tízmilliárdos nagyságrendet is bőven meghaladhatja a veszteség. Eddig sajnos semmilyen fórumon nem került szóba ez a jelentős probléma, bár nyilván nemcsak a balatoni turizmusnak okoz súlyos károkat.

Konstruktív és minden érintettre nézve optimális megoldást keresve javaslatunk az, hogy jelen felhívásunkkal szeretnénk megnyerni a szakszerű újságírás iránt elkötelezett minden minőségi médiumot, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünk nyomán a prognózis bulvár műfaját elutasító minőségi magyar médiumokhoz és nyilvánítsák ki határozott szándékukat, hogy a jövőben kerülik ezt a megtévesztő műfajt.

  1. Amennyiben a várható időjárásról jelenítenek meg anyagokat, és ezen anyagoknál a hivatalos előrejelzéseket használják, akkor a prognózist az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (szerzői jogok) feltűntetett módon publikálják.
  2. Minden esetben vegyék figyelembe, hogy az adott prognózis mely területre, mely időtávra, milyen meteorológiai elemre szól, illetve, ha az adott jelenség területi lefedettsége csekély (elszórtan, helyenként, néhol...), akkor azt külön emeljék ki, hogy lesznek olyan területek, ahol egyáltalán nem lesz veszélyes időjárási esemény, illetve „rossz idő”.
  3. Kerüljék a túlzó, kattintásmágnes bulvárcímeket, amelyek nyilvánvalóan nem fedik a valóságot. A mérsékelt éghajlati övben, hazánk klimatológiai viszonyai között teljesen átlagos jelenség a zivatar, illetve a hozzá tartozó kísérőjelenségek az év ezen időszakában. Ezzel a „farkaskiáltás” esete is elkerülhető, hiszen valódi veszélyhelyzetekben nagyon fontos, hogy mindenkihez gyorsan eljusson a hiteles, szakszerű meteorológiai információ.
  4. Az eddigi több éves rémhírterjesztés, destruktív tevékenység kompenzálására történhetnének utalások, javaslatok arra azokra az estekre is, amikor az időjárás kevésbé kegyes a turistákkal. Lehetne hangsúlyozni, hogy például a változékony, záporos jellegű idő nem feltétlenül ok arra, hogy lemondjuk a foglalásunkat: mert ha nem is lesz strandidő, attól még számos egyéb szórakozási, kikapcsolódási lehetőség adott akár a Balaton környékén, akár az ország más pontjain. Nincs tehát „rossz idő”, csak nem megfelelő felkészültség, illetve rossz programválasztás.

Egyúttal a Balatoni Kör megalapítja a Döglött Béka díjat, melyet azon médiumnak adnánk a jövőben, amelyik a leghatásvadászabb prognózis címet jelenteti meg egy adott hétvégére, ezzel a legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.

Bízunk benne, hogy így mindenki jobban járhat, mint eddig: a sajtó hitelesebb információt adna, a meteorológusok által elvárt szakmai normákat betartva a hivatkozásokban, az olvasók vagy tévénézők nem rémhírek, hanem valós információk alapján tudnak majd dönteni hétvégi programjaikról és a turizmusnak sem okozna a prognózis bulvár indokolatlanul sok milliárdos károkat éves szinten.


Balatoni Kör

Balatoni Szövetség

Országos Meteorológiai Szolgálat