2022. június 27. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. október 2. 15:04

Hideg őszi nap hőmérséklet rekorddal (2013. október 2.)

Megdőlt az 1901-től mért legalacsonyabb maximumrekord. Az eddigi rekord 4,8 fok volt, melyet 1936-ban Dobogókőn mértek, ennél alacsonyabb maximum hőmérsékletet regisztráltunk Kékestetőn, ahol csak 3,9 fok volt. Az új rekord 0,9 fokkal alacsonyabb a korábbinál.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.