2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. május 13. 08:36

Tornádó és jégeső – viharos hétvége Kelet-Magyarországon

Újabb tornádót sikerült lencsevégre kapni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaja és Őr közelében (videók). A radarképek tanulsága szerint vasárnap kevéssel 15 óra után csapott le a szabolcsi térségre az a vihar, amely a néhány percig élő és földig érő felhőtölcsért is hordozta. Tisza Sándor, Vaja polgármesterének tájékoztatása alapján nagyjából 60 lakóingatlanban keletkeztek károk a település nyugati részén. Egy nappal korábban pedig Szegedet érte el két órán belül két heves zivatar is.

A hétvégén kialakult viharokat egy újabb, a Kárpát-medence felett lelassult, és a térségünkben hullámot vetett hidegfront okozta (1. ábra). A hidegfront előtti nedves, labilis levegőben már szombaton délután kialakultak zivatarok először a Duna-Tisza-közén, azonban a leghevesebbek országhatárainktól délre, a Vajdaság területén képződtek. A zivatarok keleti határvonalán, nagyjából a Tisza mentén alakultak ki a legintenzívebb cellák, amelyek délről észak felé mozogva a csongrádi megyeszékhelyt is telibe találták.

1. ábra

1. ábra
Kárpát-medence felett lelassult, és a térségünkben hullámot vetett hidegfront


Az első heves zivatar szombaton 19 óra előtt érte el Szegedet. Az ország délkeleti feléről 19:05 perckor készített radarkép alapján a város északi részei kapták a legkomolyabb csapadékot (2. ábra), miközben az Országos Meteorológiai Szolgálat a Bajai út mellett fekvő Dél-Magyarországi Regionális Központjában mindössze 2, az Ady téren lévő mérőautomata kevesebb, mint 1 mm-t csapadékot regisztrált az első viharból.

2. ábra

2. ábra
Az ország délkeleti feléről 19:05 perckor készített radarkép


A zivatarok általános tulajdonsága, hogy kis területen belül rendkívül nagy szórás mutatkozhat a lezúduló víz mennyiségében, így a város északi területein nagyon rövid idő alatt a megmért mennyiség sokszorosa eshetett. A vízzel együtt jég is jött: a cella legintenzívebb részeiben a beszámolók alapján borsószemtől egészen a meggy nagyságig potyogtak jégdarabok a zivatarfelhőből (3. ábra), Alsóváros egyes részei ekkor átmenetileg kifehéredtek.

 3. ábra

3. ábra
A képet Papdi Balázs készítette


A gyorsan elvonuló vihar azonban nem maradt páratlanul, hiszen este 21 óra után egy újabb, a város központjában is özönvizet eredményező zivatar vonult végig a megyeszékhelyen (4. ábra). Ekkor Szegedet már kevésbé érintette a jégeső, viszont a szomszédos Algyőt éppen 22 óra körül verte el a jég (5. ábra). A babszemnyi jégdarabok az ott élők elmondása alapján komoly károkat okoztak a termésben.

4. ábra

4. ábra
21 óra után egy újabb, Szeged központjában is özönvizet eredményező zivatar látható a radarképen

5/a. ábra 5/b. ábra

5. ábra
Képek forrása:  www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tiz_perc_alatt_elvert_mindent_a_jeg_es_az_ozonviz_-_fotok_videok


A szegedi vihart követően a légkör vasárnap sem nyugodott meg, de ekkor már jellemzően az ország északkeleti részein alakultak ki heves zivatarok. A déli órákra a napsütés hatására elegendő energia halmozódott föl zivatarok kialakulásához, és ekkor egyre több gomolyfelhő zivatarfelhővé tornyosult. Végül átmenetileg egy hosszan elnyúló zivatarlánc is kialakult (6. ábra).

6. ábra

6. ábra
Az ország északkeleti részein hosszan elnyúló zivatarlánc látható a radarképen


A délután folyamán helyenként nagy mennyiségű csapadék hullott: Újfehértón 27, Edelényben 37 mm-t regisztráltunk. Az amatőr meteorológusok észleléseiből tudjuk, hogy több helyen jégeső is kialakult, többek között Miskolc egyes részein, Kazincbarcikán, Ózdon, Tiszadobon, valamint a Nyírség több pontján is.

7. ábra

7. ábra
A tornádót okozó zivatarcella a radarképen is látszik


Minden kétséget kizáróan a nap legérdekesebb és egyben legfélelmetesebb jelensége az idei év második, videókkal is alátámasztott tornádója volt, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Őr település szélén alakult ki, majd pedig nyugat, északnyugat felé haladva Vaja nyugati szélén pusztított. A tornádót okozó zivatarcella a radarképeken is nagyon jól látszik (7. ábra), ráadásul olyan helyen alakult ki, amely épp beleesik a napkori doppler-radar 30 km-es hatósugarába, így a legrészletesebb radarinformációk állnak rendelkezésre a jelenségről. A sors furcsa fintora, hogy a tornádó sok ház tetejében okozott károkat elsősorban Vaján a Török út környékén, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőállomásait a komoly széllökések elkerülték, még viharos szelet (60 km/h felett) sem regisztráltak a mérőműszerek Északkelet-Magyarországon. Ez úgy lehetséges, hogy az ilyen forgószelek mindössze pár száz méter széles sávban és néhány km hosszan rombolnak, de a bennük kialakuló rendkívül heves szélrohamok, valamint az örvényben létrejövő szívó hatás így is nagy pusztítást eredményez e kis területen is.

A tornádóról rendkívül közeli videókat is készített Csorvási Mihály rendőr zászlós, körzeti megbízott Őr község szélén:

 

 


Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezúton is hálás köszönetét fejezi a körzeti megbízott úrnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a videókat.