2023. május 31. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. április 9. 11:09

Új fővárosi napi szélrekord született (2022.04.08.)

Péntek reggel egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja vonult át felettünk. A front mögött az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödött, néhol viharossá fokozódott. Budapest János-hegy állomáson 27,4 m/s-os (98,6 km/h) széllökést is mértünk, így április 8-ára vonatkozóan új fővárosi maximális széllökés rekord született. Eddig ezen a napon a legerősebb szelet Budapesten 1995-ben Pestszentlőrincen jegyezték fel 24,2 m/s-os (87,1 km/h) értékkel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.