2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. február 22. 10:20

A fővárosban új napi szélrekord született (2020.02.21.)

Mintha futószalagon érkeznének, február 21-én ismét frontok robogtak át hazánk területén, többfelé okozva ezzel csapadékos és szeles időjárást. A Dunántúlon, illetve az ország középső részén viharos széllökések is előfordultak, a fővárosban a napi szélmaximum rekordja is megdőlt.

Korábban, az erre a napra vonatkozó legmagasabb érték 27,7 m/s (99,7 km/h) volt, amelyet 1959-ben Budapest Pestszentlőrincen regisztrált a műszer. Budapest János-hegy állomásunkon idén február 21-én 28,3 m/s-ot (102 km/h) mértünk, s ezzel új napi szélrekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Az országban ismét többfelé okozott viharos szelet a frontátvonulás,
a fővárosban a napi szélrekord is megdőlt


A február 21-ére vonatkozó, budapesti rekordot megdöntő széllökést
a kora délutáni órákban rögzítette a János-hegyi műszer