2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2023. június 6. 20:23

Kölcsönkapott levegő – levegőtisztaság-védelmi konferencia

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) Kölcsönkapott levegő címmel levegőtisztaság-védelmi konferenciát szervez az ipari kibocsátásokkal kapcsolatos hazai és uniós szabályozás várható változásairól. A nagy múltú szakmai eseményre idén a Környezetvédelmi Világnap alkalmából 2023. június 7-én kerül sor az Országos Meteorológia Szolgálattal közreműködésével.

Az Európai Unió öt szennyezőanyagra 2020-tól és 2030-tól új nemzeti kibocsátás-csökkentési kötelezettségeket határozott meg. Ha a Nemzeti Környezetvédelmi Programban is megjelenő kibocsátás-csökkentési célok teljesülnek, akkor 2030-ra 5,4 hónappal nő a várható élettartam, a levegőszennyezéshez köthető idő előtti halálozás 43%-kal kevesebb lesz, 32%-kal csökken a kritikus nitrogén terhelés feletti területek aránya, tovább mérséklődik az erdei ökoszisztémáknál a savasodás kockázata.
 
Mindezek kedvező hatása jelentős költségcsökkenést hoz az egészségügyben, a gazdasági hatása pedig a kieső munkaórák számának csökkenésében, a csökkenő mezőgazdasági károkban és a gabonanövények termésátlagának növekedésében jelentkezik.
 
Kiemelt témák:
  • Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program végrehajtása
  • Az ipari kibocsátások szabályozásának várható változásai
  • Új elérhető technika következtetések
  • Mikrobiológiai kockázatok a beltéri levegőben
  • Kibocsátásmérés ipari és irodai légtérben
  • Levegőminőség modellezése: értékelés, előrejelzés, tervezés
  • Kölcsönkapott levegő – projekt bemutató

Minden esztendő júniusának ötödik napja a Környezetvédelem Világnapja. A világnapról az ENSZ 1972-ben, Stockholmban az "Emberi környezet" címmel rendezett nemzetközi környezetvédelmi konferencián döntött. Azért ekkor, mert erre az időre vált világossá a természettudományok képviselői és a politikusok számára, hogy a jelenben és a belátható jövőben az emberiség egyik legsúlyosabb megoldásra váró problémája az "élet minőségének", a környezet folyamatos romlásának problémája. A világnap – ha csak kis időre is – de minden évben újra és újra felhívja a figyelmet a környezet védelmének fontos és megoldandó problémáira.