2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. június 16. 12:19

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord (2019.06.15.)

Június 15-én szombaton folytatódott a hőség, a hegyi állomások kivételével mindenhol elérte vagy meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot, de még Kékestetőn is nyári nap (25,0 fok) volt. Az országban a legmagasabb hőmérsékletet Budakalászon mértük, ahol 35,8 fokig melegedett fel a levegő, ezzel megdöntve az 1987-ben Körösszakálon, Örkényben és Tiszakécskén mért 35,0 fokos értéket. Budapesten is megdőlt a napi maximumhőmérsékleti rekord, ugyanis Újpesten 34,7 fokot regisztráltunk, így fél fokkal volt melegebb mint 1986-ban Krisztinavárosban (34,2 fok).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Napi maximumhőmérsékleti értékek a főváros térségében június 15-én.


Napi maximumhőmérsékleti értékek Magyarországon június 15-én.