2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. április 27. 12:14

Hidegfront előtt melegrekordok (2019.04.26.)

Április 26-án megdőlt a napi legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja. Péren csupán 18,2 fokig csökkent a hőmérséklet kora reggelre. Az eddigi rekord 18,0 fok volt, amelyet 1986-ban mértünk Budapesten, a Széchenyi-hegyi állomásunkon.
A napi legmagasabb maximum hőmérséklet országos rekordja is megdőlt. A Dél-Alföldön délutánra nagy területen melegedett fel a levegő 30 fokig vagy kissé fölé. A legmelegebb Békéssámsonban volt, ott 30,9 fokot regiszráltunk. Ezzel 85 éves rekord dőlt meg, ugyanis a korábbi rekordot, 30,4 fokot még 1934-ben jegyeztük fel Szerepen.

A hidegfront érkezéséhez kapcsolódva megdőlt a mai napra vonatkozó maximális széllökés rekordja is. Budapest Ferihegyen 75,6 km/h maximális széllökést mértünk késő este. A korábbi rekord 74,2 km/h volt, Budaörsön, 1982-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


1. ábra: A minimum hőmérsékletek alakulása április 26-án


2. ábra: A maximum hőmérsékletek alakulása április 26-án