2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. október 14. 20:00

Új időjárási radar Hármashegyen

A nemzetgazdaságban okozott jelentős károk enyhítése érdekében Magyarország Kormánya 2018-ban országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítéséről határozott. A  rendszer megfelelő meteorológiai kiszolgálásához egy új időjárása radar létesítésére volt szükség a dél-magyarországi régióban. Az OMSZ radarhálózata, a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve, biztosítani tudja a jégkármérséklő rendszer még hatékonyabb működését. Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően – jelentette ki Nagy István miniszter a beruházás átadásán Hosszúhetényben, október 14-én.

Napjainkban az időjárással kapcsolatos szélsőségek gyakorisága és intenzitása jelentősen nőtt a világ számos régiójában, így hazánkban is. Fontos, hogy a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre minél hatékonyabban és minél gyorsabban reagáljunk. Ezért a Kormány úgy határozott, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítésére. Annak érdekében, hogy a rendszer meteorológiai kiszolgálása biztosítva legyen, kormányhatározat született egy új és korszerű időjárási radar telepítéséről.  

A Baranya megyei Hásmashegyen található radartorony felújítását követően egy amerikai gyártmányú, C sávú, impulzusüzemű, szimultán dualpolarizációs Doppler csapadékradar került telepítésre, mely alkalmas a csapadék intenzitásának, halmazállapotának, valamint a radiális szélsebességnek a mérésére is. A berendezés 3D csapadékinformációt szolgáltat, névleges hatótávolsága pedig 240 km.

A fejlesztés eredményeként a hármashegyi radar képe bekerül a Nemzeti Kompozit Radarképbe, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu) és a Nemzeti Meteorológiai Adattárban (odp.met.hu) is elérhető.

Az új radarnak köszönhetően a dél felől érkező veszélyes időjárási események hamarabb és pontosabban detektálhatók lesznek. A radar üzemeltetését az Országos Meteorológiai Szolgálat fogja végezni, az eddigi négy radarberendezésből álló rendszerébe integrálva. Az első radarkép 2021. augusztus 13-án készült el és a két hónapos tesztidőszakot követően október 14-én megkezdi operatív tevékenységét.

A beruházás költsége bruttó 600 millió forint volt, mely teljes egészében a Magyarország Kormánya által az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges időjárási radar létesítéséről szóló 1102/2018. (III. 19.) Korm. határozattal került megítélésre. Bár Magyarországon eddig nem készült kimutatás a meteorológiába fektetett költségek megtérüléséről, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és számos európai ország tanulmányai alapján, minden meteorológiába invesztált forint öt-tízszeres megtakarítást eredményez.


Kapcsolódó oldalak:


Fotó: Fekete István AM