2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. július 5. 16:36

Múzeumok Éjszakája 2021 – Fordulópont

A 2020-ban rendhagyó módon az online térben megrendezett Múzeumok Éjszakája idén visszatért a megszokott, normális kerékvágásba. A nyári napfordulóra időzített program nem véletlenül kapta a Fordulópont szlogent, hiszen a bezártság, szigorú korlátozások időszaka után ismét élőben várták a múzeumok a látogatókat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat június 26-án a pestszentlőrinci obszervatórium kertjében várta a meteorológia iránt érdeklődő résztvevőket. A regisztráció során hamar kiderült, hogy igen nagy az érdeklődés programjaink iránt, hamar beteltek a helyek. A látogató száma megközelítette a 350 főt, a felnőttek mellet szép számmal érkeztek óvodások, kisiskolások is. Az EMMI mind az egészségügyi, mind pedig a szociális dolgozók részére ingyen látogathatóvá tette a programokat – az OMSZ programjaira közel 20 fő érkezett –, ezzel is elismerve a járvány elleni védekezésben nyújtott kimagasló áldozatos munkájukat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat idén szabadtéri programokkal várta a Múzeumok Éjszakájára érkező látogatókat, azért, hogy a vírushelyzet miatti korlátozások ne szabjanak gátat az ismeretek megszerzésének. Az érdeklődők végigsétálhattak a pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tansövényen, ahol megismerkedhettek a múlt és a jelen meteorológiai műszereivel és a mérések folyamatával. Az egyes műszereknél kollégáink meséltek az adott témakörről. Megismerkedhettek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutattuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő), valamint a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket is. Bepillanthattak a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapi észlelés fontos része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehettek a látogatók. A délután folyamán négy alkalommal, kétszer az automata szondázó berendezés által, kétszer pedig hagyományos módon engedtük el a szondákat. A Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ munkájáról is meséltek kollégáink. A látogatók is megnézhették a Kalibráló Laboratóriumot, a mérőbuszt, és végigkísérhették a szálló por minták útját a mintavételtől, a mérlegelésen át – az Analitikai Vizsgáló Laboratóriumban történő – feltárásig és elemzésig.

A gyerekeknek is készültünk néhány játékos feladattal, amelyből a játékos kedvű felnőtteknek sem kellett kimaradniuk. Tesztek, találós kérdések és egyéb gondolkodtató feladatok mellett egy több állomásos "kincskeresésben" is részt lehetett venni, amit a végén ajándékkal díjaztunk.

2021-ben immár 19. alkalommal rendezték meg hazánkban is a Múzeumok Éjszakáját, amikor éjszakára kitárják kapuikat a múzeumok, tárlatok, kiállítótermek. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, az év legrövidebb éjszakáján varázslatos világba csöppennek a látogatók. Évről évre hatalmas tömegeket vonzott, mozgatott meg a kultúra, a tudomány megannyi szegmensét felölelő program. Az idén különösen fontos volt az „élő” látogatás, hiszen a múzeumok a pandémia ideje alatt hosszú-hosszú hónapokra el voltak zárva a látogatók elől.

Június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján, a pestszentlőrinci obszervatóriumban járt az RTL Híradó forgatócsoportja is. A sikeres rendezvényről az esti Híradóban is beszámoltak.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatot választotta. Találkozzunk jövőre is!

Üdvözlettel,

Csoportkép a rendezvény előtt
az OMSZ MUZEJ-2021 csapata a rendezvény
előtt...
Csoportkép a rendezvény után
... és
a rendezvény után

 


 

Korábbi Múzeumok Éjszakája rendezvények:


További információ:

  e-mail: muzej@met.hu
  honlap: www.met.hu


Pillanatképek a 2021. június 26-i Múzeumok Éjszakája rendezvényről