2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. október 26. 09:41

Jubileumi Homogenizálási Szeminárium és Interpolációs konferencia

2020. október 12-14. között zajlott a 10. Homogenizálási Szeminárium és 5. Interpolációs Konferencia az OMSZ-ban és a világ számos pontján egyszerre, ugyanis a járványügyi helyzethez alkalmazkodva, online rendeztük.

Az első Homogenizálási Szemináriumot 1996-ban szerveztük, így nagy múltra tekint vissza a rendezvénysorozat. A homogenizálás matematikai alapjainak letétele, a módszerek fejlődése, az adatellenőrzés, a meteorológiában használt interpolációs eljárások fejlesztése mind-mind olyan tématerületek, amiknek a fejlődéstörténete nyomon követhető a korábbi szemináriumok programjában és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) digitális könyvtárában fellelhető konferencia kötetekben.

Mindkét téma rendkívül fontos a reprezentatív éghajlati adatbázisok előállításához. A szervezett meteorológiai mérések kezdete óta a műszerek, a mérési körülmények és a mérések időpontja is többször változott. Az éghajlati vizsgálatokhoz ugyanakkor jó minőségű, térben is kellő részletességgel ismert adatokra van szükség. A változó mérési körülmények, például állomás áthelyezés, a mérési időpont megváltozása vagy műszercsere indokolatlan törést, inhomogenitást eredményezhetnek a mérési sorokban. Az esetleges hibák és inhomogenitások pedig téves következtetésekre vezethetnek a nyers adatokon végzett elemzésekben. Az adatellenőrzés és korrekció, valamint az adathiányok pótlása homogenizálási eljárás alkalmazását teszi szükségessé. Az adatminőség mellett fontos szempont az állomáshálózat reprezentativitása is. A mérőhálózatok egyik fontos ismérve, hogy ezek adatainak felhasználásával milyen pontosan tudjuk reprodukálni a meteorológiai mezők adott értékeit, azok térbeli eloszlását. Ehhez interpolációt alkalmazunk, melynek segítségével tetszőleges, méréssel nem rendelkező helyen valamely meteorológiai elem értékére becslést adhatunk a mérőhálózat adatainak ismeretében. Különösen fontos ez manapság, mivel egyre nagyobb teret hódít a rácsponti adatbázisok alkalmazása a legkülönbözőbb területeken. Éghajlati értékelésekhez is gyakran használjuk ezeket, a klímamodellek validációja is ezeken történik, de a határokon átnyúló regionális, vagy egész Európára kiterjedő, kontinentális és a globális éghajlati vizsgálatok is ezeken alapulnak.

A jubileumi konferencián a fő témák az adatsorok homogenizálása, ellenőrzése, illetve reprezentatív rácsponti adatbázisok előállítása voltak. A három délutánra szorítkozó eseményre hetvenen jelentkeztek be. Perutól, Portugálián át egészen Ausztráliáig voltak a témák iránt érdeklődők.

A program és az elhangzott előadások az esemény weboldalán megtekinthetők.

A 2020 évi rendezvény létrejöttét az OMSZ mellett a WMO és a EUMETNET (Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózata) Klíma programja támogatta.

A korábbi Szemináriumok összefoglaló kötetei a WMO World Climate Data and Monitoring Programjának weboldalán elérhetők: