2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2019. december 10. 09:57

Előkelő helyezéseket ért el az IDŐJÁRÁS a tudományos folyóiratok nemzetközi rangsorában

Az Elsevier Scopus értékelése alapján, az Országos Meteorológiai Szolgálat 1897-ben alapított tudományos folyóirata, az IDŐJÁRÁS – Quarterly Journal of Hungarian Meteorological Service, 2015 és 2016 után 2018-ban is az első helyen végzett a Magyarországon kiadott hét földtudományi (Earth and Planetary Sciences) folyóirat rangsorában. A scimagojr.com honlapon részletes értékelések találhatók az elmúlt 20 évre visszamenőleg.

A Kelet-Európában (beleértve Oroszországot és a volt Szovjetunió közép-ázsiai köztársaságait is) a földtudományi szakterületen megjelentetett 121 tudományos folyóirat között az IDŐJÁRÁS az előkelő 12. helyre került. Talán még ennél is örvendetesebb, hogy 2018-ban Kelet-Európában az IDŐJÁRÁS lett a második legmagasabbra értékelt légkörtudományi folyóirat.

Az értékeléseket – köztük IDŐJÁRÁS folyóirat részletes diagnózisát is – az Elsevier Scopus évente teszi közzé, számos paraméter együttes vizsgálata alapján. A folyóiratban megjelenő cikkekre történő hivatkozások száma mellett többek között a hivatkozó folyóiratok fontossága és tudományos presztízse szerint is súlyoznak. Az így kiszámított SJR index (Scientific Journal Ranking Index) képezi a rangsorolás alapját.

Az összes tudományterületet együttesen vizsgálva, a Magyarországon 2018-ban kiadott 101 folyóirat rangsorában a Scopus értékelése alapján az IDŐJÁRÁS a 8. helyet érte el.

A Scopus indexálási rendszerébe kerüléshez több szakmai és tartalmi feltételt is teljesíteni kell, ezek meglétét évente ellenőrzik. Az értékelések módszertanáról, valamint további folyóirat-statisztikákról a scimagojr.com honlapon található részletes leírás.

Az elért eredményekért a köszönet elsősorban a folyóiratban megjelenő tudományos cikkek hazai és külföldi szerzőit illeti. Továbbra is várjuk az eddigiekhez hasonló, magas színvonalú tudományos kéziratokat a légkörtudomány legszélesebben értelmezett területéről.


Az Elsevier Scopus értékelése alapján az IDŐJÁRÁS 2018-ban is az első helyen végzett
a Magyarországon kiadott hét földtudományi folyóirat rangsorában


Az IDŐJÁRÁS folyóirat részletes diagnózisát az Elsevier Scopus évente teszi közzé