2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. október 31. 20:00

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.
Sajtóközlemény [pdf: 239 KB]

A 2019-es viharjelzési szezonban – köszönhetően a nyári zivataros, majd az őszi csendesebb időjárásnak – a viharjelzéseket a sokéves átlagához képest jóval rövidebb ideig kellett fenntartani. A viharjelzéseket összesítve 2005 óta a legalacsonyabb értékek születtek mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál. Ez a szezonátlagnál jellemzően legalább 350 órával kevesebb fenntartást jelentett. A frontátvonulások és a tartósan szeles időszakok inkább a tavaszi hónapokat jellemezték. Így az április és a május lett a két legszelesebb hónap. Nyáron a zivataros időjárás miatt magas jelzéskiadási szám keletkezett, ugyanakkor a viharjelzések fenntartási ideje jellemzően rövid volt. Különösen vonatkozik ez a másodfokú viharjelzésekre, ami mindössze 40 és 90 óra közötti tiltó időszakot jelentett havonta.

Az átlagosnál gyengébben szeles szezonban öt erős vihar érte el a Balatont. Májusban három, júliusban és augusztusban egy-egy napon érte el, vagy haladta meg a szélsebesség a 90 km/h-t. A legnagyobb szelet a május 12-13-i vihar okozta a Balatonnál, amikor tartósan fújt 75-80 km/h feletti sebességű szél és erőssége több helyen elérte a 90 km/h-t is. A szélmaximum 102,2 km/h lett, amit Balatonmáriánál mért az automata. (A tartósan szeles időszakot egy érkező anticiklon peremén bezúduló hideg légtömeg váltotta ki.) A nyári legerősebb viharok már zivatarokkal hozhatók kapcsolatba. Július 27-én egy kánikulai napot követően, a Balatonon nyugat felől végigvonuló zivatarok Fonyódon okozták a legnagyobb szelet. A kiadós csapadék mellett 90 km/h-ig erősödött a szél. Augusztus 14-én pedig Balatonőszöd térségében érte el a szélsebesség (95 km/h) az erős viharos kategóriát.

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Ugyancsak sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilmek:


Tavi viharjelzés oldal az OMSZ honlapján (met.hu)


A Meteora mobil alkalmazás többek között tájékoztatja a felhasználót
a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról


A Meteora mobil alkalmazás legújabb Android platformra fejlesztett változata
tavi viharjelzés nézettel gazdagodott