2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. október 23. 16:16

Menyhért Gábor és Práger Tamás kollégánk kitüntetése

Dr. Nagy István Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott Menyhért Gábornak, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését több, mint két évtizeden át támogató informatikai, mérnöki munkájának elismeréseként, 70. születésnapja alkalmából, valamint dr. Práger Tamásnak, több évtizedes meteorológiai munkásságának, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál végzett szakmai és vezetői munkájának elismeréseként, 70. születésnapja alkalmából. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégáinknak!

Nyugdíjas kollégáink részére a kitüntetést dr. Nagy István agrárminiszter az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja, október 23-a alkalmából rendezett ünnepségen adta át.
 



Menyhért Gábor 1949. szeptember 13-án, Budapesten született. 1968-ban a Szabó József Geológiai Technikumban érettségizett, majd kétéves szakmunkásképző után híradásipari műszerész szakmát szerzett. Az EVIG-ben kezdett dolgozni, 1970-től, mint próbatermi műszerész. 1975-ben elvégezte a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Automatika Szakát.

A diploma megszerzése után a Budapesti Kőolajipari Gépgyárban a műszerész csoportvezető, 1975-től 1977-ig. A Lőrinci Szalagszövő és Csipkegyárban főmechanikus, majd 1983-tól a Positron GMK-ban műszerfejlesztő-mérnök. 1985. május 31. és november 14. között az Országos Kardiológiai Intézetben műszerészmérnökként dolgozott. Innen került az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelző Intézetének Távközlési Főosztályára, ahol informatikusként kezdte pályafutását – az akkor létrehozott OMSZ Stúdió számítástechnikai, műszaki feladatainak ellátásában.

Feladata volt az OMSZ TV Stúdióból történő időjárás-jelentések műszaki előkészítése, eljuttatása a megrendelőhöz, az OMSZ TV stúdió műszaki működtetése, felügyelete, a TV Stúdió számítástechnikai és távközlési berendezéseinek karbantartása, javítása, javíttatása. Részt vett a TV Stúdió tevékenységét érintő műszaki fejlesztések megvalósításában, az OMSZ számítástechnikai beszerzéseinek bonyolításában, az igények egyesítésével, a beérkezett anyagok elosztásával és raktározásával együtt járó feladatok ellátásban, részt vett az alkatrész- és eszköznyilvántartás naprakész vezetésében, valamint az OMSZ számítástechnikai és a főosztály leltárával kapcsolatos feladatok ellátásában.

Menyhért Gábor közreműködése az OMSZ TV Stúdiójának kialakításában, működtetésében nagy jelentőségű volt – az intézmény stúdió-munkálatai mai is azokon az alapokon nyugszanak, melynek kialakításában annak idején ő is részt vett.


Dr. Práger Tamás a jeles eredménnyel befejezett középiskolai tanulmányok és a katonai szolgálat után az 1968-69-es tanévet a BME Vegyészmérnöki Karán végezte – szintén jeles eredménnyel. Erős matematikai érdeklődése miatt tanulmányait az ELTE TTK matematikus szakán folytatta. 1972-től a meteorológus kiegészítő szakon folyó képzésben is részt vett. 1974-ben védte meg diplomamunkáját jeles minősítéssel, és ezzel okleveles matematikus, meteorológus képesítést szerzett.

1974. szeptember 1-én az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Meteorológiai Intézetében tudományos munkatársként kezdett dolgozni. 1975 szeptemberétől ösztöndíjas aspiráns Moszkvában, a Szovjetunió Hidrometeorológiai Kutatóközpontjában, itt védte meg kandidátusi értekezését, s a fizikai-matematikai tudomány kandidátusává nyilvánították. Ugyanebben az évben természettudományi egyetemi doktori fokozatot is szerzett. 

1979. január 1-től az ELTE Meteorológiai Tanszékén dolgozott adjunktusi, majd 1982-től docensi beosztásban. 1987-ben áthelyezéssel az OMSZ Központi Légkörfizikai Intézetébe került, ahol a Légkördinamikai Osztály vezetésével bízták meg.

Az ELTE Meteorológiai Tanszékén eközben folyamatosan részt vett a hallgatók oktatásában, kedvenc tantárgya a numerikus prognosztika volt. Az átadott elméleti ismeretek szigorú számonkérése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az OMSZ számos dolgozója a világ vezető numerikus előrejelző központjában is megállják helyüket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 1990-től a Légkörfizikai Intézet igazgatója, majd 1991-től a megalakuló Levegőkörnyezeti Megfigyelési Főosztály vezetője volt 1998 végéig. Egyik fő kezdeményezője volt a földfelszíni megfigyelő hálózat automatizálásának. Irányítása alatt valósult meg az MRL-5 radarok automatizálása, a villámlokalizációs hálózat kiépítése, majd a kezdeti lépések megtétele a radar hálózat korszerűsítése érdekében.

1999-től 2002-ig a Kutatási és Fejlesztési Főosztály vezetője volt. Munkájával, tenni akarásával segítette, támogatta a korszerű megfigyelés alapjainak megteremtését. 2009-ben vonult nyugdíjba.


Forrás: AM Sajtóiroda


Dr. Práger Tamás kitüntetése (forrás AM Sajtóiroda)


Menyhért Gábor november 13-án vette át a kitüntetést