2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. március 25. 18:18

Meteorológiai Világnapi ünnepség, 2019. március 25.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája „Föld, Nap és időjárás”. Petteri Taalas Meteorológiai Világszervezet főtitkára kiemelte, hogy "A Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapvető küldetése olyan társadalmak létrehozása és segítése, amelyek képesek rugalmasan alkalmazkodni az éghajlatváltozás kihívásaihoz". 2019. március 25-én az Országos Meteorológiai Szolgálat dísztermében került sor az ünnepségre, ahol dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnökének nyitóbeszédét, dr. Nagy István agrárminiszter köszöntője követte.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak. Beszédében kiemelte, hogy új országos villámlokalizációs rendszer kerül a napokban beüzemelésre hazánkban, folyamatban van az országos, 3. generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve szuperszámítógépünk jelentős bővítése és tároló rendszerünk folyamatos fejlesztése. Kiemelte, hogy megkezdtük radarhálózatunk 5. taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is. Beszédében hangsúlyozta, hogy széleskörű szolgáltatásaink fejlesztése mellett napjaink a felkészülés jegyében telnek. Elmondta, mindent megteszünk, hogy megfeleljünk a legújabb európai kihívásoknak: erősítjük nemzetközi szerepvállalásunkat, új alapokra helyezzük, s bővítjük együttműködéseinket és adatszolgáltatásainkat, s az Agrárminisztérium támogatásával készülünk adatpolitikánk jelentős változtatására is.

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány. Az OMSZ ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok. Hozzátette, a Digitális Agrár-rezsicsökkentés részeként bevezetjük a nyílt meteorológiai adatpolitikát és létrehozunk egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. Nagy István kiemelte, egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezették már be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát. Az intézkedés ösztönzően hat a gazdasági növekedésre és támogatja a hatékony ágazati döntések meghozatalát – sorolta a tárcavezető.

A hagyományokhoz híven, elnök asszony és miniszter úr átadták a Schenzl Guidó Díjakat a Pro Meteorologia Emlékplaketteket, valamint az Agrárminisztérium elismeréseit. Kihirdették a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérem nyertesét és átadásra került az Innováció a meteorológiáért díj. Köszöntötték az OMSZ legkiválóbb társadalmi észlelőit, és idén is díjazták a legjobb amatőr észlelőt, aki az Év MET-ÉSZ észlelője címet kapta. A Világnapi Fotópályázat helyezettjei is átvehették nyereményüket. A díjátadást Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeinek előadása követte, majd az ünnepség záróakkordjaként a résztvevők Szűcs Mihály tudományos előadását hallgathatták meg „Légkör és napsugárzás” címmel.


 

Schenzl Guidó Díj:

  • Dr. Bartha Imre meteorológus, matematika tanár, nyugalmazott obszervatórium vezető
  • Dunay Sándor meteorológus, nyugalmazott osztályvezető

Pro Meteorologia Emlékplakett:

  • Dr. Bonta Imre főosztályvezető, meteorológus
  • Gróbné Szenyán Ildikó műhold-meteorológus
  • Hodossyné Rétfalvi Rita osztályvezető, informatikus
  • Dr. Varga Zoltán egyetemi docens, agrármérnök

Miniszteri Elismerő Oklevél:

  • Dr. Gál Tamás tanszélvezető-helyettes, egyetemi docens
  • Hochdorfer Istvánné tanszéki irodavezető
  • Dr. Kullmann László meteorológus-fejlesztő
  • Dr. Leelőssy Ádám egyetemi kutató, adjunktus
  • Pálfy János nyugalmazott meteorológus észlelő

 Kitüntetett társadalmi észlelők:

  • Bézi Zsuzsa
  • Miklósi Csaba
  • özvegy Németh Józsefné
  • Turós Jánosné
  • Zsedényi Zoltánné

Innováció a meteorológiáért díj:

  • Salavec Péter meteorológus

Az év MET-ÉSZ észlelője:

  • Turós Ildikó

Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérem:

  • Torma Csaba MTA posztdoktori ösztöndíjas, tudományos munkatárs

Fotópályázat nyertesei:

  1. helyezett: Fehér János – Hajnalhasadás
  2. helyezett: Bakos Anett – Viharban
  3. helyezett: Fáth Ádám – A boldogság kapuja


Kapcsolódó oldalak
:


A hagyományokhoz híven miniszter úr és elnök asszony átadták a díjakat, kitüntetéseket


Kitüntetők és kitüntetettek


Fotópályázat nyertesei