2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. október 19. 17:17

Miniszteri kitüntetések

Az Agrárminisztérium 2018. évi Október 23-i kitüntetési ünnepségén dr. Nagy István miniszter az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott Körmöczi Ernőné és Rimócziné dr. Paál Anikó részére. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégáinknak!
Körmöczi Ernőné "Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési tevékenységének segítő munkatársaként négy évtizeden át végzett kitartó, szorgalmas és eredményes munkavégzéséért.";

Rimócziné dr. Paál Anikó "Az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdas fejlesztéseiben való aktív részvételéért, kitartó szorgalmáért, gazdag publikációs és eredményes kutatási tevékenységéért." kapta a megérdemelt kitüntetést.


Kapcsolódó oldal: Agrárminisztérium



Körmöczi Ernőné ( Nagy Gizella) Tarnamérán született 1948. május 13-án. 1967-ben érettségizett a budapesti Varga Katalin Gimnáziumban, majd később Commodore 64 alapozó II. képzést szerzett (ez abban az időben ritkaságnak és nagy dolognak számított). Már középiskolás korában bekapcsolódott az akkori Meteorológiai Intézet munkájába társadalmi észlelőként. A középiskola elvégzése után, 1967. július 1-től asszisztensként helyezkedett el az Országos Meteorológiai Szolgálat Tájékoztató Osztályán, itt végzett észleléseket, valamint a műszerek karbantartását. 1974-ben a Központi Előrejelző Intézet Előrejelző Osztálya, majd az Általános Repülésmeteorológiai Osztálya kötelékében folytatta munkáját. 1978-tól, az akkori Meteorológus III. tanfolyam elvégzése után tudományos ügyintézőként, főtechnikusi besorolásban dolgozott tovább. 1985-ben Kiváló Munkáért Kitüntetést kapott.

1993-ban a frissen megalakult Kereskedelmi Szolgáltató Iroda munkatársa lett. Itt a célprognózist, illetve a speciális meteorológiai tájékoztatást segítő térképeket, táblázatokat készített, analizált. További feladata volt meteorológiai információk, célprognózisok, szolgáltatások továbbítása, telefonos tájékoztatás, a szolgáltató szinoptikus munkájának segítése, meteorológiai megfigyelések végzése.

1999-ben megszűnt a Kereskedelmi Szolgáltató Iroda, így Gizella az Előrejelzési és Alkalmazott Meteorológiai Főosztály Időjárás Előrejelző Osztályán folytatta munkáját. Közben a technika is sokat fejlődött, egyre több informatikai jellegű feldolgozás könnyítette és tökéletesítette a munkavégzést. A produktumok elkészítése számítógépen történt, s nyomtatásuk, sokszorosításuk is a technikusi munkakör része volt. Hozzá tartozott még a beérkező meteorológiai információk adatbankokba történő feltöltése is. 2005 januártól az új Kereskedelmi Szolgáltató Osztály műszaki ügyintézőjeként már szerepelt munkaköri feladatai között a számítógépeken történő előrejelzési anyagok előkészítése.

2007. július 8-án vonult nyugdíjba. Élete legelső munkanapját is, a legutolsót is az Országos Meteorológiai Szolgálat kötelékében teljesítette. Hűséges, szorgalmas és lelkiismeretes munkatára volt a meteorológiát szolgáló közösségnek.


Rimócziné Paál Anikó 1948. november 11-én született Kaposváron. Általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. 1967-ben képesítő vizsgát tett a Kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikumban. A technikum elvégzése után felvételt nyert az ELTE TTK matematika-fizika szakára. A harmadik évfolyamtól felvette a csillagász szakot. Negyedéves korában megszervezte a Csillagász Tudományos Diákkört, amelynek az egyetem elvégzéséig a titkára volt.

1973. július 4-én végzett az ELTE TTK fizika-csillagász szakán, s középiskolai tanár, valamint csillagász diplomát szerzett. Diplomamunkáját elméleti asztrofizikából, a lökéshullámok témaköréből írta. 1979-ben a KLFI Tudományos Továbbképző Tanfolyamán Dinamikus meteorológia, Fizikai klimatológia, Fizikai meteorológia és Levegőkémia tárgyakból tett eredményes vizsgát.

1980. június 21-én avatták természettudományi – földtani (meteorológiai) – doktorrá, 1987. október 15-én pedig a földrajz (meteorológia) tudomány kandidátusává.

Egyetemi tanulmányai mellett már 1970-től munkát végzett az Országos Meteorológiai Szolgálatnál – eleinte határozott időre, a Könyvtárban kapott gyakornoki munkát, majd rövid időre a Központi Meteorológiai Intézet Archívum Osztályán végzett helyettesítést. Rövid kihagyás után 1974. szeptember 1-től 1974. december 31-ig az Űrkutatási keret terhére dolgozott a Központi Légkörfizikai Intézet Ionoszféra Osztályán, tudományos műszaki ügyintéző I. besorolásban,

1977. április 15-én lett a Sugárzási Osztály munkatársa 1981. január 1-én tudományos munkatárs, majd 1988. március 16-tól (kandidátusi fokozat megszerzésére való tekintettel: tudományos főmunkatárs.

1989. augusztus 15-től osztályvezető helyettes a Számítóközpontban, 1991. július 1-től pedig a Műholdas Kutató Laboratórium vezetőjének helyettese. Műholdas kutatásain belül operatív feladatai voltak a műholdvevők üzemeltetésében és felügyeletében való részvétel, a műhold- adat-archívum építésében való részvétel. Kutatói feladatai: az operatív meteorológiai műholdakról származó információ alapján sugárzásháztartás vizsgálatok végzése. A kutatási eredményeket publikálta, közreműködött kutatási pályázatok szakmai és technikai előkészítésében.

2003. január 1-étől a Levegőkörnyezet Elemző Osztály keretében folytatja munkáját. Két nagy volumenű, a műholdas adatok felhasználásán alapuló projekt – egy NKFP pályázat és a SoDa EU5 pályázat – végrehajtásán dolgozott. Az NKFP pályázat a mezőgazdasági növények termését becslő módszerek operatívvá tételét célozta meg, a SoDa pályázat célja a sugárzási térképek számítása volt, műholdas adatok alapján. További kutatási pályázatok szakmai és technikai előkészítésében is részt vett, SAF programokat installált, fejlesztett, kutatási eredményeket publikált.

Gazdag szakmai életútja, az Országos Meteorológiai Szolgálathoz való hűsége és munkájában való szorgalma példaértékű.


Forrás: AM Sajtóiroda