2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. augusztus 9. 18:18

Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer átadása

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer ünnepélyes átadása 2018. augusztus 16-án 10 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) központjában. Az OMSZ átadásra kerülő informatikai bővítésének célja, hogy a meteorológiai mérések felhasználásával Közép-Kelet-Európában is egyedülálló pontossággal számszerű időjárás-előrejelzéseket készítsen. E produktumok nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak az élet- és vagyonvédelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű meteorológiai események (szélviharok, zivatarok stb.) kialakulásának, intenzitásának és kockázatának meghatározásában.

Meghívó és program [pdf: 185 KB]

A fejlesztés keretében a jégeső (mint szélsőséges időjárási jelenség) magyarországi előfordulására vonatkozó meteorológiai modell fejlesztése és futtatása valósul meg. Az informatikai infrastruktúra kialakítása kapcsolódik a KEHOP-1.1.0-15-2015-0001 projekthez, melynek során az OMSZ éghajlati modell szimulációkat, valamint ehhez szükséges informatikai fejlesztéseket végez.

A projektet a Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés témájú Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat 2020 decemberéig.

A rendezvény célja, hogy tájékoztassa a döntéshozókat, az időjárási információk felhasználóit és az érdeklődőket a projekt legfontosabb feladatairól és várható eredményeiről; továbbá lehetőséget teremtsen szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére az produktumok potenciális felhasználói számára.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, hogy a fejes.e@met.hu vagy a szabo.b@met.hu címen jelezze, augusztus 14-ig!


Kapcsolódó oldalak: