2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. április 10. 08:30

Április 10-től elérhető az UV sugárzás előrejelzés

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond (a napsütés áldásos hatásai mellett) az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Újra és újra felmerül a kérés, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni. Az OMSZ UV sugárzás előrejelzése segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz kapcsolódó öltözködésünket, a használt védekezés módját és erősségét. Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag korrekt módon előrejelzést is készít Magyarország területére.

Amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán, ebben az esetben az OMSZ UV figyelmeztetést ad ki.

Az UV sugárzás mért, előrejelzett adatai, és az UV figyelmeztetés bárki számára, ingyenesen elérhetők az OMSZ (met.hu) honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), valamint a Szolgálat Meteora alkalmazása segítségével.

Tiszta (felhőmentes) égbolt esetén az UV sugárzás erőssége nagymértékben függ a sztratoszférikus ózon mennyiségétől. Amennyiben a sztratoszférában sok ózon található a felszínre érő UV sugárzás kisebb, mint kevés ózon esetén, ugyanis az ózon kiszűri az UV sugárzás egy részét. Műholdon mért adatokból számolható a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma (teljes légköri ózon).

A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt – többek között UV sugárzás adatokat – is szolgáltat. A program használja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit. A cellainformációk alapján meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket.

A Meteora alkalmazás az alábbi – UV sugárzással kapcsolatos – információkat teszi közzé:

  • figyelmeztetés veszélyes UV sugárzásra;
  • előrejelzett UV szint térképes megjelenítése;
  • leégési idő kijelzése, egyénileg beállítható bőrtípus, érzékenység alapján;
  • saját riasztás UV szint alapján 8 és 18 óra között.

A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.

Részletes információ található a meteora.met.hu honlapon, illetve a Google Play piactéren és az App Store áruházban.

Kapcsolódó oldalak:


UV sugárzás oldal a met.hu honlapon


UV sugárzás oldal a mobil.met.hu honlapon


Meteora mobil alkalmazás - bőrtípus beállítása


Meteora - UV figyelmeztetés: narancs 7.5-ös, piros szín 8.0 UV index fölött


Meteora - UV index napi maximum előrejelzés bőrtípus szerinti leégési idő kijelzéssel