2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. szeptember 8. 20:21

12 automata meteorológiai állomással bővült a földfelszíni megfigyelő hálózat

Az Agrárminisztérium támogatásával, „Az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetése és fejlesztése” tárgyú projekt keretében az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei 12 automata állomást (Buj, Derecske, Gagybátor, Gelej, Lénárddaróc, Nagyhegyes, Nyírkáta, Nyírtass, Szikszó, Tiszacsege, Tiszacsermely, Tiszavasvári) telepítettek Magyarország északkeleti térségében a mérőhálózatban meglévő területi lefedettségben rejlő inhomogenitások kiküszöbölése érdekében.

Az állomások mérési programja a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a csapadékmennyiség és a szél mérését foglalja magába. Emellett két állomáson cseppspektrum-mérő lett felállítva, amely a hulló csapadék halmazállapotáról tájékoztatja az érdeklődőket, valamint segíti a napkori időjárási radar felszíni mérésekkel történő kalibrálását. A mérések pontosabbá teszik a met.hu honlapon, illetve a közösségi felületeinken látható térképek adatát.
 
Érdekesség, hogy új mérőállomások telepítése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint az esetleg elsőre úgy tűnne, ugyanis - többek között - egyszerre kell megfelelni a következő feltételeknek: legyen reprezentatív a környékre nézve, ne legyen túl közel egy már működő állomáshoz, lehetőleg legyen kerítéssel körbekerített részen és legyen folyamatos áramellátás. Ez természetesen hosszas "felfedezőtúrákat" és egyeztetéseket jelent, amíg a megfelelő helyek kiválasztásra kerülnek. Ennek eredményeképpen ezek az állomások is többségükben vagy a helyi vízmű vagy egy helyi gazdálkodó szervezet területén kerültek telepítésre.
 
Kapcsolódó oldalak:


Automata meteorológiai állomás Nagyhegyesen