2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. február 16. 08:11

81 éves az abszolút hidegrekord

2021. február 13-án a Bükk-fennsíkon található egyik töbörben (speciális mikroklímával rendelkező mélyedés) -35,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, az érvényben lévő magyarországi abszolút hidegrekord azonban továbbra is -35 fok, amit 1940. február 16-án regisztrált a Meteorológiai és Földmágnességi Magyar Királyi Központi Intézet Miskolc-Görömbölytapolcán, vagyis mai nevén Miskolctapolcán.

A 81 éves "évfordulón" felmerül a kérdés, hogy milyen időjárási helyzetben süllyedhetett ilyen mélyre a hőmérséklet. Idézet az 1940. február 16-ai Napijelentés kiadványból: "Európa legnagyobb részét igen hideg, sarkvidéki eredetű levegő borítja be, de Középeurópa északnyugati részei felől valamivel kevésbé hideg levegő kezd előrenyomulni és hazánk északi megyéiben már kisebb havazásokat is okozott. A hideg az egész országban, különösen azonban a keleti megyékben rendkívüli mértéket öltött." (1. ábra).

A Napijelentés hójelentés rovatában (2. és 4. ábra) látható, hogy ekkor az ország szinte egész területét 20-70 cm hó borította, ezen belül a felvidéki és kárpátaljai részeken inkább 50-70 cm-es hóréteg volt jellemző. A minimum-hőmérsékletek ennek megfelelően az akkori ország keleti, északkeleti felében nagy területen alakultak -20 fok alatt, de az északkeleti megyékben nem voltak ritkák a -30 fok körüli értékek sem.

Görömbölytapolca (Miskolctapolca) adata a Meteorológiai Évkönyvben látható (5. ábra). (Abban az időben sem szerepelt minden állomás adata az időjárási Napijelentésben, ahogy jelenleg sem.)
 
A 81 éves Napijelentésben számos "érdekesség" található. Ilyenek az európai analízistérképen (1. és 3. ábra) szereplő feliratokat (például "Grönlandi eredetű levegő"), hogy a háborús helyzet miatt mennyire hiányosak az európai adatok (ilyen kevés adatból kellett a kor meteorológusainak dolgoznia), hogy a korabeli prognózis milyen rövid volt, és hogy a balatoni jégvastagságot 34-48 cm volt. Magyarország akkori, a két bécsi döntés közötti alakja is "szokatlan" (2. és 4. ábra)...
 

Röviden a töbörröl

Definíció szerint a töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány százméteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki. A jelenség egyébként teljesen normális és rendszeresen, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár -30, -35 fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában.

2016. október 22-én a Marczell György Főobszervatóriumban tartott MET-ÉSZ észlelők találkozóján Kerékgyártó Róbert a Bükk hegységben folyó mikroklíma-mérésekről – néhány meghökkentő adattal – tartott előadást.


Kapcsolódó oldalak:

 

1. ábra 2. ábra

1-2. ábra: Időjárási Napijelentés, 1940. február 16.

3. ábra 4. ábra

3-4. ábra: Időjárási Napijelentés, 1940. február 17.

5. ábra

5. ábra: Meteorológiai Évkönyv, 1940.