2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. december 2. 15:00

Mediterrán ciklon hoz sokféle csapadékot

Ma mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik délnyugat felől. A nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott általában 1-4 cm hóréteg alakulhat ki, de a hegyvidéki területeken ennél több is hullhat. A Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell.

Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett.

A nyugati megyékre a figyelmeztető előrejelzésben továbbra is szerepel a számottevő ónos eső esélye. Aki útnak indul csütörtök hajnalban, mindenképpen tájékozódjon az OMSZ honlapja, vagy az ingyenesen letölthető Meteora mobil alkalmazás segítségével!
 
Az utak állapotát is érdemes ellenőrizni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján (www.utinform.hu).


A szombathelyi halmazállapot-előrejelzési diagram;
mindenféle halmazállapotnak van valamekkora valószínűsége,
a legnagyobb az 1 mm-t meghaladó ónos esőnek van a csütörtök első felében;
főleg a kezdeti szakaszban havazásnak is van esélye


veszelyjelzes.met.hu