2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. november 8. 08:08

Több légköri szondázás segíti a pontosabb köd-előrejelzést

A következő napokban ún. hidegpárna alakul ki a Kárpát-medencében, tehát előbb köd, majd abból rétegfelhőzet képződik, és csak a legmagasabb hegyeken maradhat napos az idő. Az előrejelző modellek (és az előrejelzők) számára rendszerint a jelenség kialakulásának és feloszlásának pontos menete okozza a legtöbb problémát, ugyanis nehéz kistérségi vagy települési szinten megmondani, hol lesz a kialakuló rétegfelhőzet határa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a párás, helyenként tartósan ködös időjárás miatt naponta két darab extra légköri szondát bocsát fel annak érdekében, hogy:
  • gyakrabban álljanak rendelkezésre olyan mérések, amelyek a légkör alacsony szintjeinek nedvességi viszonyait nagy részletességgel mutatják;
  • gyakrabban össze lehessen hasonlítani a modellek előrejelzéseit a mérésekkel, aminek köszönhetően becsülhető a modell pontossága, meghatározhatók egyes hiányosságai;
  • nem utolsó sorban pedig a gyakoribb mérésekkel a friss modell számítások pontosabbá tehetők, így hamarabb juthatunk megbízhatóbb adatokhoz, pontosabb képet kaphatunk a hidegpárna kialakulásának dinamikájáról.
A 19 órás (18 UTC) szegedi mérés és a 15 UTC-kor indított, de ugyancsak 18 UTC-re vonatkozó AROME modell előrejelzés összevetéséből látszik (1. ábra), hogy a valóságban jóval gyorsabban és jelentősebben változik a hőmérséklet (piros és lila vonalak) és nedvesség (zöld és kék vonalak) is a magassággal, mint a modell előrejelzésében. Várhatóan a friss számítások a pontosabb kiindulási adatokkal már megbízhatóbb képet adnak majd a következő napok ködhelyzetéről.


1. ábra