2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. október 2. 13:26

Megdőlhet szombaton a melegrekord

Szombatra (október 3.) egy napra visszatér a nyár, ennek eredményeképpen az ország döntő részén 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Baranya és Bács-Kiskun megyék területén pedig 30 fok körüli maximumok is előfordulhatnak, így megdőlhet a napi melegrekord, ami jelenleg október 3-án "csak" 30,1 fok (Mohács, 1985). Ugyancsak megdőlhet október 4-én reggel a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is (17,8 fok, Milota, 2006), ugyanis a délkeleti megyékben vasárnap reggel csak 18, 19 fok köré csökken a hőmérséklet.

Októberi nyárias melegek máskor is előfordultak. Pédául 1935. október 6-án Szarvason, az aradi vértanúk emléknapján 32,4 Celsius fokot mértek.

A most még Bretagne, a következő napokban már inkább Nagy-Britannia fölött örvénylő ciklon hidegfrontja szombat este érkezik a nyugati megyék fölé. Hatására szombaton késő délutántól nyugaton, délnyugaton labilizálódik a légkör. Zivatarok kialakulása ugyanakkor inkább csak kora estétől valószínű előbb a nyugati határvidéken. Késő este egy kiterjedtebb zivatarrendszer alakulhat ki a Dunántúlon, mely hajnalra fokozatosan átterjed a Duna-Tisza közére. A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék, 60-80, helyenként 80-100 km/h-s szélroham, illetve jégeső, néhol nagy méretű jég.

További részletek a frissülő Veszélyjelzés oldalon láthatók (www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes).