2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. szeptember 23. 12:51

Az északi félteke új, azaz régi negatív hőmérsékleti rekordja

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tájékoztatása alapján új negatív hőmérsékleti rekord érvényes Földünk északi féltekéjén. "Klímadetektívek" találtak rá az eddigi legalacsonyabb mért hőmérsékletre. 1991. december 22-én Grönlandon -69.6 Celsius fokot regisztrált egy automata, ez az érték pedig alacsonyabb, mint a korábbi verhojanszki -67.8 °C.

Hogy lehet, hogy csak most, 30 év távlatából derült ez ki?

A WMO 2007-ben hozta létre azt az archívumot, amely azért felelős, hogy a világban mért időjárási szélsőségeket, rekordokat listázza. Ezt megelőzően nem léteztek a szó szoros értelmében vett, hitelesített rekordok, így nem mondhattuk, hogy ez vagy az a jelenség a valaha mért leg...

Azóta viszont rendületlenül folyik a rekordok kutatása, amely sokszor azzal jár, hogy akár eldugott helyek kézzel írott vagy gépek által regisztrált idősorait vizsgálják át, és döntenek azok hitelességéről. Így fordulhatott elő, hogy egy 30 éve lejegyzett adat ma a nyilvánosság elé került, ezzel együtt pedig bekerült a WMO Időjárási és Éghajlati Szélsőségek Archívumába.


Fotó: CNN